...
Реєструйся

Звільнення через невідповідність займаній посаді визнали неправомірним


Лікарі Хмельницької обласної стоматологічної поліклініки до Держпраці. Вони стверджували, що керівництво поліклініки намагається неправомірно звільнити їх з роботи за ч. 2 ст. 40 КЗпП України через невідповідність займаній посаді внаслідок недостатньої кваліфікації. Також лікарі зазначали, що голова обласної профспілки жодним чином не намагався допомогти відстояти їхні права.

Працівник, котрий був прийнятий на роботу, не надавши документ про освіту, передбачений кваліфікаційними вимогами, не може бути звільнений з роботи через відсутність такого документа, адже роботодавцю про таку невідповідність було відомо й раніше, при прийнятті працівника на роботу. Встановлення роботодавцем такої обставини за відсутності конкретних фактів неналежного виконання трудових обов`язків саме через недостатню кваліфікацію по суті є загальною оцінкою роботи працівника, що не може обґрунтовувати підставу звільнення згідно з пунктом 2 статті 40 КЗпП України.

Так, завдяки втручанню Голови Держпраці, лікарям Хмельницької обласної стоматологічної поліклініки вдалося зберегти свої робочі місця. Кадрова служба лікувального закладу ознайомила лікарів Хмельницької обласної стоматологічної поліклініки з наказом головного лікаря про скасування попереднього наказу від 4 жовтня 2017 року «щодо попередження про звільнення зубних лікарів згідно ст.40 п.2 (невідповідність працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації)», як такого, що не набрав чинності.

Джерело: Держпраці України

Видання для кадровиків Журнали реєстрації