...
Реєструйся

20 робочих ситуацій і найактуальнішиші питання з рішеннями та зразками


Єдиній електронній системі «КАДРОВИК-онлайн» – 3 роки!

У серпні 2016 року система «КАДРОВИК-онлайн» відсвяткувала свій третій День народження.

Щороку і щодня впродовж трьох років ми поруч із вами: підтримуємо і надаємо актуальну професійну інформацію. Систему «КАДРОВИК-онлайн» щотижня відвідують тисячі фахівців кадрових служб.

За роки роботи ми зібрали досвід кращих експертів у вирішенні нестандартних кадрових задач.

У рамках марафону «Гаряча лінія. Консультації» редакцією системи було підготовлено 20 робочих ситуацій на основі найбільш поширених запитань від користувачів системи, які згруповані за наступними темами:

Сумісництво: про що обов’язково треба знати

  1. Ми приймаємо працівника за внутрішнім сумісництвом, на що необхідно звернути увагу? Чи формувати особову справу такого працівника? Які документи працівник повинен надати? Який запис внести до трудової книжки про роботу за сумісництвом? Чи є обмеження щодо роботи за сумісництвом вагітних жінок та неповнолітніх?
  2. Працівник звільняється з основної роботи і бажає, щоб робота за сумісництвом стала його основною. Нам варто перевести такого працівника чи звільнити, а потім прийняти на цю ж посаду, але вже за основним місцем роботи?
  3. За якою підставою можна звільнити сумісника за різних обставин? Чи повинен сумісник повідомляти роботодавця за два тижні про намір звільнитися за власним бажанням?
  4. Чи підлягають оплаті листки непрацездатності за сумісництвом?
  5. Як табелювати внутрішнього сумісника? Які особливості надання йому відпустки та оплати праці?

Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей — надаємо правильно

  1. За яку кількість календарних днів необхідно виплатити грошову компенсацію за невикористану відпустку «на дітей» працівниці, яка пропрацювала на підприємстві 2 місяці?
  2. Чи має право на соціальну відпустку на дітей батько дитини і які документи потрібні для підтвердження права на соціальну відпустку на дітей?
  3. Який період відпустки зазначати в наказі: з дати працевлаштування чи календарний рік?
  4. Керівник не хоче надавати працівниці, яка має двох дітей, додаткову відпустку тривалістю 10 календарних днів. Чи правомірна відмова керівника в наданні працівниці такої відпустки?
  5. Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. У цей період вона завагітніла вдруге та надала листок непрацездатності для надання їй відпуски у зв’язку з вагітністю та пологами. Але з відпуски для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку вона так і не виходила, ця відпустка триває. Які повинні бути дії кадрової служби?

Цікаві питання про звільнення

  1. Якою датою видати наказ про припинення трудового договору в разі смерті працівника (працівник помер у суботу) та який запис зробити в трудовій книжці? Як розрахувати компенсацію при звільненні за невикористану відпустку та кому слід її виплатити?
  2. Нашого працівника оголошено у розшук, керівництво вимагає його звільнення, оскільки про нього нічого не відомо більше трьох місяців. Чи буде таке звільнення правомірним?
  3. Як правильно звільнити за прогул працівника — одиноку матір, що має трьох дітей.

Відпустки без порушення законодавства про працю

  1. Яка кількість календарних днів  компенсації за невикористану щорічну відпустку працівникові, який не звільняється?
  2. Працівник має посвідчення особи, що постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1) і посвідчення інваліда війни. Чи не буде порушенням законодавства надання йому відпусток за кожною з підстав?
  3. За який період слід надати відпустку працівникові, якого було прийнято за переведенням та який не отримав грошової компенсації за невикористані дні відпустки при звільненні з попереднього місця роботи (утворити новий період чи взяти з попереднього підприємства)?
  4. Чи зберігається право на основну щорічну відпустку (або грошову компенсацію за її невикористання) за жінкою, яка перебуває у відпустці для догляду за хворою дитиною до 6 років?

Порядок та умови виконання працівником «чужих» обов’язків

  1. Чи має право керівник відділу працювати за суміщенням?
  2. Працівник є тимчасово виконуючим обов’язки відсутнього працівника (поки той перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку). Чи можна звільнити цього працівника від виконання таких обов’язків? Чи обов’язково потрібна заява працівника у такому випадку? Як сформулювати текст наказу?
  3. Чи обов’язково покладати на когось виконання обов’язків директора на період перебування його у щорічній відпустці?

Запрошуємо керівників та спеціалістів кадрових служб до участі в марафоні, програма якого грунтуватиметься на запитаннях, які учасники залишать під час реєстрації та безпосередньо під час марафону.

Ми гарантуємо: жодне питання не залишиться без відповіді!

Подаруйте собі маленьку навчальну відпустку. Зацікавились? Тоді реєструйтеся! »

З питань, що виникають – 044-568-5138, 507-2227 (відділ семінарів)