...
Реєструйся

Булінг — у школі, а мобінг— на роботі


Народні депутати пропонують ввести відповідальність за мобінг (цькування) на робочому місці. Відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії мобінгу» зареєстрований у ВР за № 10118.

Згідно із статтею 173-5, якою пропонується доповнити КпАП, мобінг — це діяння учасників трудових відносин, які полягають у психологічному, фізичному, економічному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно працівника, або ж самим працівником стосовно інших учасників трудових відносин з метою приниження їх людської гідності за певними ознаками, створення стосовно них напруженої, ворожої, образливої атмосфери та примушування учасника трудових відносин до зміни місця роботи.

В Законі «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» від 6 вересня 2012 року № 5207-VI планують визначити такі типові ознаки моббінгу:

  • систематичність (повторюваність) діяння;
  • наявність сторін — кривдник, потерпілий (жертва мобінгу), спостерігачі (за наявності);
  • дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого, примушування до зміни місця роботи.

Протоколи про вчинення мобінгу складатимуть поліцейські, а справи про такі правопорушення розглядатимуться у суді.

За мобінг пропонується накладати штраф від 50 до 100 нмдг (850–1700 грн.) або громадські роботи строком від 20 до 40 годин.

Також можуть призначити ще більший розмір штрафу — від 100 до 200 нмдг (1700–3400 грн.) або ж громадські роботи на від 40 до 60 годин:

  • за повторне протягом року вчинення мобінгу,
  • якщо цькування здійснювалось групою осіб;
  • якщо мобінг заподіяв шкоду психічному або фізичному здоров’ю учасника трудових відносин.

Що стосується відповідальності власників підприємства, установи організації — за вчинений ними мобінг стосовно працівника їм загрожуватиме штраф від 100 до 200 нмдг або громадські роботи від 40 до 60 годин.

Крім того, роботодавці нестимуть відповідальність за неповідомлення уповноважених підрозділів Нацполіції про випадки мобінгу учасника трудових відносин. За таке правоворушення будуть штрафувати від 50 до 100 нмдг або призначати виправні роботи строком до одного місяця з відрахуванням до 20 процентів заробітку.

Нагадаємо, нещодавно набув чинності «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» 18 грудня 2018 року № 2657-VIII. Судами уже винесено перші рішення про притягнення до відповідальності за цькування учасників освітнього процесу.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Охорона праці: роботодавець зобов’язаний вживати заходи для полегшення умов праці працівників
Ким встановлюється діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації)? Діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації) встановлюється лікарем закладу охорони здоров’я, до якого звернувся ...
Періодичність психіатричних оглядів залежатиме від виду діяльності працівників
Деякі категорії осіб для виконання окремих видів діяльності мають періодично (кожні 12 місяців) проходити психіатричний огляд. Це часом ускладнює виконання ...