...
Реєструйся

Чи подаються для оформлення пенсії по інвалідності оригінали документів до ПФУ?


Для оформлення пенсії по інвалідності Пенсійний фонд вимагає надати засвідчені копії всіх сторінок трудової книжки та її оригінал. Особа, котра оформляє пенсію, працює, тому трудова книжка зберігається у відділі кадрів. Працівник відділу кадрів відмовився видати трудову книжку, мотивуючи тим, що не має права видавати книжку за межі підприємства. У Пенсійному ж фонді наполягають, щоб надали оригінали. Як усунути таку колізію?

Згідно із Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637, основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядком № 22-1 передбачено, що заяву про призначення пенсії особам, які працюють, а також членам сім’ї у зв’язку з втратою годувальника подає заявник до органу, що призначає пенсію, через уповноважену посадову особу підприємства за місцезнаходженням такого підприємства…

На означене запитання відповідає Наталія Лаврухіна, головний науковий консультант відділу з соціальних питань та праці Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України. Стаття розміщена у вкладенні до журналу «Довідник кадровика» «Кадри. Гарячі запитання кадровика» № 2, 2017, у рубриці «Запитання – відповідь».