...
Реєструйся

Чи потрібно роботодавцеві отримувати дозвіл на монтаж, демонтаж, налагодження, ремонт та технічне обслуговування котлів та водонагрівачів?


Згідно з пунктом 6 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1107 (далі — Порядок), дозвіл за формою згідно з додатком 1 видається, зокрема, роботодавцеві — на виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені у групі А додатка 2.

Відповідно до пункту 8 групи Б Переліку машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 лютого 2021 року № 77, до устаткування підвищеної небезпеки відносяться інші машини, механізми, устаткування, що не увійшли до групи А та до яких виробником встановлені вимоги щодо проведення технічного огляду, випробування та/або експертного обстеження (технічне діагностування).

Отже, роботодавець повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені у пункті 11 групи А додатка 2 до Порядку, зокрема, на монтаж, демонтаж, налагодження, ремонт, технічне обслуговування, реконструкцію електричних або працюючих на газі чи рідкому паливі котлів та водонагрівачів потужністю до 0,1 МВт, до яких виробником встановлені вимоги щодо проведення технічного огляду, випробування та/або експертного обстеження (технічне діагностування).

Джерело: за матеріалами Держпраці

Матеріали до теми


Спостерігається великий відсоток професійного вигорання серед медичних працівників
Професійне вигорання — це стан психічного та фізичного виснаження, який виникає внаслідок тривалого стресу, перевантаження та невдоволеності на роботі. Це ...
Охорона праці: роботодавець зобов’язаний вживати заходи для полегшення умов праці працівників
Ким встановлюється діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації)? Діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації) встановлюється лікарем закладу охорони здоров’я, до якого звернувся ...