...
Реєструйся

Держпраці нагадало вимоги до робочого місця працівників, які використовують комп’ютери


Головне управління Держпраці у Львівській області наголосило, що перед допуском працівника, який використовує електронну обчислювану машину (ЕОМ), до роботи необхідно провести навчання та перевірку знань із питань охорони праці (п. 1.4 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15).

Приміщення, де розміщені робочі місця комп’ютерних операторів, мають бути оснащені вогнегасниками. Водночас не дозволяється розташування приміщень із робочими місцями операторів у підвалах і цокольних поверхах. Не слід допускати до роботи осіб, що в установленому порядку не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці та пожежної безпеки.

Площа одного робочого місця оператора має становити не менш ніж 6,0 кв. м, а об’єм — не менш ніж 20,0 куб. м. Заземлені конструкції, що знаходяться в приміщеннях, де розміщені робочі місця операторів (батареї опалення, водопровідні труби), мають бути надійно захищені діелектричними щитками або сітками з метою недопущення потрапляння працівника під напругу. Лінія електромережі для живлення ЕОМ з відедисплейними терміналами (ВДТ) і периферійними пристроями (ПП) виконується як окрема групова трипровідна мережа шляхом прокладання фазового, нульового робочого, та нульового захисного провідників. У приміщенні, де одночасно експлуатується понад 5 ЕОМ з ВДТ і ПП, на помітному та доступному місці встановлюється аварійний резервний вимикач, який може повністю вимкнути електричне живлення приміщення, крім освітлення.

Джерело: головне управління Держпраці у Львівській області

Видання для кадровиків Журнали реєстрації