...
Реєструйся

ДФС розповіла, як застосовувати понижуючий коефіцієнт з ЄСВ при донарахуванні до зарплати


Платники єдиного внеску мають право з метою зменшення навантаження на фонд оплати праці застосувати понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ

За умови, якщо хоча б по одній застрахованій особі здійснюється донарахування сум ЄСВ до розміру мінімальної зарплати (винятком є лікарняні, відпускні та допомога у зв’язку з вагітністю та пологами), понижуючий коефіцієнт страхувальником не застосовується взагалі.

До такого висновку прийшла ДФС в листі № 26351/10 / 28-10-06-11.

Страхувальники, якими виконані нові умови, визначені Законом від 2 березня 2015 № 219-VIII «Про внесення змін до розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці» починають застосовувати понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ при нарахуванні зарплати (доходів) фізособам та / або при нарахуванні винагороди за цивільно-правовими договорами, допомоги з тимчасової непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами за березень 2015 року.

Нагадаємо, у разі дотримання умов, визначених п. 9 прим. 5 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) платники єдиного внеску мають право з метою зменшення навантаження на фонд оплати праці застосувати понижуючий коефіцієнт до ставки єдиного внеску.

Разом з тим, згідно з ч. 5 ст. 8 Закону № 2464 у випадку, якщо база нарахування єдиного внеску (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зарплата, сума єдиного соцвнеску розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зарплата, і ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника.

У випадку, якщо роботодавці дотримувалися умов для застосування понижуючого коефіцієнта, визначених законодавством для попереднього звітного періоду, проте не застосували його, вони не мають право здійснити перерахунок єдиного внеску за такий період, застосовуючи понижуючий коефіцієнт.

Понижуючий коефіцієнт не застосовується до ставки єдиного внеску для підприємств, установ, організацій за працюючих інвалідів (8,41%) і до всіх ставками єдиного внеску у вигляді утримання (3,6%, 6,1%, 2,6%, 2% , 2,85%), тобто в розрахунок понижуючого коефіцієнта показники кількості працюючих інвалідів та нарахованої їм зарплати (доходу) не враховуються.

Відзначимо, Закон № 2464 не містить вимог щодо обов’язкового застосування понижуючого коефіцієнта.