...
Реєструйся

Зміст журналу «Довідник кадровика» № 12 – 2013


Шановні друзі!

Ось і залишився позаду ще один рік. Озирнувшись назад, можна сміливо сказати, що 2013 рік був непростим і разом з тим наси¬ченим різноманітними подіями, напруженою працею і звершеннями. Він подарував нам радість зустрічей і відкриттів, перемог і досягнень, новий професійний і життєвий досвід.

Та все ж людині притаманно не зупинятися на досягнутому і йти вперед…

У наступному році ми запропонуємо вам цікаві матеріали з трудового законодавства, продовжимо коментувати вимоги Закону України «Про зайнятість населення», а також зміни, які планується внести до нього.

Як відомо, набуває чинності нова редакція Закону «Про державну службу». У зв’язку з цим ми розкажемо вам про організацію і проведення конкурсу на вакантні посади державної служби, про обчислення пенсій державних службовців по-новому та ін.

У наступному році редакція продовжить практику заочного навчання на сторінках журналу і запропонує курс «Система соціального страхування з тимчасової втрати працездатності: практика для кадровика».

Зверніть увагу, що у 2014 році в першому номері журналу буде опубліковано контрольні запитання за темами заочного навчання за минулий рік. Якщо правильно відповісте на запитання і надішлете свої відповіді в редакцію, отримаєте сертифікат про те, що ви успішно закінчили заочні курси з трудового законодавства України і кадрового діловодства.

Крім того, ви вчасно отримуватимете інформацію про всі зміни в законодавстві, професійні поради від експертів журналу і роз’яснення посадових осіб державних установ щодо застосування у вашій роботі тих чи інших норм.

Редакція журналу щиро вітає вас і ваші родини з Новим роком і Різдвом Христовим! Щастя, здоров’я, оптимізму і витримки!
Веселих свят!

З найкращими побажаннями,
головний редактор
Ярослава Паньків

МОНІТОРИНГ ЗАКОНОДАВСТВА

ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Бойко Микола
Припинення трудових відносин з працівником, якому суд виніс вирок — штраф

На підприємстві виникла ситуація: суд визнав начальника дільниці винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 368 Кримінального кодексу України, та призначив покарання — штраф із застосуванням запобіжного заходу — домашнього арешту. Хочете знати, чи зберігається заробітна плата за час відсутності працівника на роботі у зв’язку із застосуванням до нього запобіжного заходу і за яких умов його може бути звільнено за пунктом 1 частини першої статті 41 КЗпП? Відповіді знайдете у матеріалі статті.

ПРАКТИКА КАДРОВИКА

Товстенко Надія
Порядок заповнення і подання роботодавцями звітності за формою № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)»

Увага! Наказом Міністерства соціальної політики України від 31 травня 2013 року № 316 затверджено форму звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)». Автор розглядає порядок заповнення форми, а також наводить приклади заповнення відповідних розділів з урахуванням усіх можливих випадків.

Горобцов Володимир
Професійні таємниці. Таємниця сповіді. Журналістська таємниця (Продовження)

У самому слові «сповідь» уже криється якась таємниця, його вимовляємо стишено і довірливо. Отже, воно передбачає якусь інформацію, відомості, дані, які людина довіряє духівникові. Чи може людина, яка сповідувалася священнослужителеві, не боятися, що про зміст її сповіді стане відомо третім особам? Прочитайте статтю і дізнайтеся, яка інформація становить релігійну таємницю, якими законами вона охороняється і хто зобов’язаний її зберігати. Кожен із засобів масової інформації прагне якнайшвидше повідомити слухачеві або читачеві новини, здобуваючи інформацію з офіційних і неофіційних каналів. Буває, що здобувають при цьому також інформацію-компромат, надану громадянином за умови збереження в таємниці його особи. Правові гарантії збереження в таємниці джерела інформації дають можливість пресі отримувати від нього інколи й сенсаційні повідомлення. Отже, в чому полягає зміст журналістської таємниці? Читайте про це в пропонованому матеріалі.

Лихотоп Ростислав
Медичні огляди кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів

12 березня 2013 року набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів» від 31 січня 2013 року № 65/80, що викликало низку запитань у перевізників. Як проводити медичні огляди відповідних категорій працівників? Чи зберігається термін дії медичних довідок старого зразка? З якої дати зазначені довідки слід вважати такими, що втратили чинність?

ЗАОЧНЕ НАВЧАННЯ

Рожнов Віктор
Курс «Кадрове діловодство: для початківців і профі»

Заняття 12. Номенклатура справ служби персоналу. Практичні питання складання номенклатури справ, формування та зберігання справ
Розроблення номенклатури. Структура тексту. Підсумковий запис до номенклатури справ. Формування та зберігання справ (формування справ «Накази з персоналу», особових справ, оформлення справ). Видавання справ у тимчасове користування. Про це та інше — у матеріалі…

КОМЕНТАР ЗАКОНОДАВСТВА

Терещенко Ігор
Про нові правила отримання дозволу на застосування праці іноземців

Кабінет Міністрів України затвердив новий порядок видачі, продовження дії та анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства. Хочете дізнатися про нові особливості трудового договору, укладеного з іноземцем, та як отримати новий дозвіл на працевлаштування або достроково розірвати трудовий договір? Читайте про це та інше у статті.

АКТУАЛЬНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

Рябоконь Сергій
Пенсія за віком на пільгових умовах

Деякі категорії працівників мають право на пенсію за віком на пільгових умовах. Чи мають право на таку пенсію вантажники, зайняті вивантаженням сировини, палива ручним способом; машиністи з прання та ремонту спецодягу шахтарів; працівники, які обслуговують хворих у психіатричних кабінетах районної лікарні; працівники лабораторій протитуберкульозних диспансерів?

СУДОВА ПРАКТИКА

Ухвала Вищого адміністративного суду України «Про поновлення на роботі» від 10 квітня 2013 року

ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ

  • Робота управління сезонна. Із закінченням поливання сільгоспкультур машиністи насосних установок ремонтують і консервують устаткування насосних станцій до наступного поливного сезону, а відтак по черзі йдуть у відпустку. Для того щоб запобігти перепрацюванню робочого часу машиністів (на одній насосній станції працює чотири машиністи — по одному в зміну), їх підміняють оглядачі гідротехнічних об’єктів (ГТО) (за власним бажанням переводяться тимчасово на насосну станцію), які навчені професії машиніста насосних установок.
    • Чи буде порушенням таке тимчасове переведення? Чи втрачає на цей час оглядач ГТО робоче місце? Чи буде вакантним його робоче місце на час переведення — на 96 календарних днів (4 машиністи по 24 календарних дні відпустки)? Чи зобов’язане підприємство подавати в центр зайнятості на робоче місце оглядача ГТО форму звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)»?
    • Машиніст насосних установок звільняється 20 вересня. 21 вересня на його місце на постійну роботу переводиться за особистою заявою оглядач ГТО. Чи треба подавати вакансію на машиніста насосних установок, чи лише на звільнене місце оглядача ГТО?
  • Працівникові Державної податкової інспекції, який працює в установі на різних посадах з 1993 року, надали відпустку для догляду за дитиною з 23 березня 2012 року до 4 жовтня 2013 року згідно зі статтею 18 Закону України «Про відпустки». 27 березня 2012 року він звернувся із заявою у відділ надання всіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг управління праці та соціального захисту населення міської ради з приводу призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років. До заяви долучено всі документи, визначені в пункті 20 постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми». Управління відмовило працівникові в наданні такої допомоги з підстав, що таке право є лише у повнорідних родичів. Не погоджуючись із відмовою з указаних підстав, працівник звернувся за роз’ясненням безпосередньо у згаданий відділ та управління і в Головне управління соціального захисту населення обласної державної адміністрації. Ці установи у роз’ясненнях як на підставу відмови у призначенні такої допомоги посилаються на постанову Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства, стягнення аліментів», зокрема, на тлумачення поняття «родичі», яким охоплюються такі особи, як баба, дід, прабаба, прадід, повнорідні брат і сестра. При цьому зазначаючи, що чоловік сестри матері дитини не має права на призначення зазначеної допомоги. Чи має право інший родич, який фактично доглядає за дитиною, на призначення такої допомоги?
  • У зв’язку з реформуванням служби швидкої медичної допомоги головних лікарів станції з 1 січня 2013 року переведено на посади завідувачів відділень екстреної (швидкої) медичної допомоги у складі центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. При цьому суттєво зменшився розмір їх заробітної плати. У пункті 2 наказу Міністерства соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 26 березня 2012 року № 165/194 передбачено здійснення доплати різниці в заробітній платі колишнім головним лікарям амбулаторій, яких унаслідок реформування переведено на посади завідувачів цих підрозділів з нижчою оплатою, на весь період до запровадження нових умов оплати праці, за яких розміри заробітної плати перевищать ті, що діють. Чи поширюються положення цього наказу на головних лікарів станцій швидкої медичної допомоги і чи потрібно зробити перерахунок заробітної плати з дати переведення їх на нові посади?
  • Громадянин України має трудову книжку російського зразка (трудову діяльність розпочав у Росії). Влаштовується на роботу в Україні. Чи має відділ кадрів продовжувати записи у цій трудовій книжці, чи працівник має подати нову трудову книжку українського зразка (якщо так, — то який перший запис слід зробити у новій трудовій книжці)? Як зараховуватиметься стаж роботи в Росії (три роки) до загального страхового стажу в Україні?
  • Працівник з 2005 до 2007 року працював у державному медичному коледжі Тернопільської області вихователем студентського гуртожитку — проводив заходи виховного характеру, організовував свята, конкурси, проводив бесіди згідно зі щоденними та календарно-тематичними планами. Чи входить робота на цій посаді до педагогічного стажу?
  • У дитячо-юнацькій спортивній школі на посаді інструктора-методиста рік працює працівник, котрий доти працював на посаді вчителя початкових класів у середній школі. Чи зараховується період роботи в середній школі для виплати надбавки за вислугу років на теперішній посаді інструктора-методиста?
  • У штаті наукової бібліотеки Української інженерно-педагогічної академії з 1 квітня 2009 року працівниця працює на посаді бібліотекаря 1 категорії. З 6 березня 1990 року до 12 вересня 2006 року вона працювала на посаді старшого бібліотекаря бібліотеки профспілкового комітету Виробничого об’єднання «Харківтракторозапчастина», яке у 1992 році перейменовано на АТ «Автрамат», а з 1998 року — у ВАТ «Автрамат». З 2003 до 2006 року працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років. Чи зараховується стаж роботи у бібліотеці профспілкового комітету цього підприємства до стажу роботи, який дає право на виплату надбавки за вислугу років працівникам бібліотек?
  • У канікулярний період викладачі навчального закладу І–ІІ рівнів акредитації відпрацьовують щодня по 5 год. Чергування викладача відбувається нормовано з 7.45 до закінчення навчальних занять незважаючи на те, чи є у викладача пари. Якщо за розкладом у понеділок, коли директор коледжу проводить оперативну нараду з викладачами з 8.00 до 8.45, у викладача пар нема, він повинен приїхати на цю нараду. Коли голова профспілкового комітету звернувся до директора із «Довідником кадровика» № 2, 2011 року, де йдеться про особливості режиму робочого часу й відпочинку педагогічних працівників, щоб нормалізувати роботу викладачів, директор до уваги інформацію не взяв, посилаючись на те, що вона не підкріплена жодним наказом. Які є конкретні документи, в яких чітко описується робочий час викладача та чергування в закладі?
  • Державний навчальний заклад «Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Кіровоградської обласної державної адміністрації включено до Державного реєстру вищих навчальних закладів України. Такі Центри існують у кожній області. У пункті 1 Положення про центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2004 року № 1681, що юридично регламентує діяльність Центру, вказано, що наша установа є закладом післядипломної освіти. Згідно зі штатним розписом у Центрі є такі посади: «методист навчально-методичного відділу», «методист навчально-організаційного відділу», «завідувач лабораторії менеджменту і моніторингу», «психолог лабораторії менеджменту і моніторингу», «завідувач кабінету інноваційних технологій», «завідувач кафедри державного управління».
    • Чи можуть зазначені посади бути віднесені до посад педагогічних працівників? Чи зараховується працівникам робота на цих посадах до педагогічного стажу та чи мають вони право на виплату надбавки за вислугу років щомісяця у відсотках до посадового окладу залежно від стажу педагогічної роботи?
    • Як здійснюється атестація працівників на посадах «методист навчально-методичного відділу» та «методист навчально-організаційного відділу» для присвоєння вищого кваліфікаційного рівня (категорії, розряду тощо)?

ЕКОНОМІКА ПРАЦІ

Носіков Олександр
Нове у нормуванні праці управлінського персоналу

На практиці часто виникає запитання, як правильно розрахувати чисельність управлінського персоналу на підприємстві. Оптимальної або універсальної методики для її розрахунку на сьогодні не існує, тому й виникає об’єктивна потреба в розробленні більш-менш універсальної, доступної методології. Автор пропонує саме таку методологію.

ПРАВОВА ІНФОРМАЦІЯ

  • Постанова Кабінету міністрів України «Про затвердження Порядку та умов визначення заробітної плати для обчислення пенсії державного службовця» від 19 червня 2013 року № 426
  • Наказ Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Технічного опису бланка міжнародного посвідчення водія» від 13 серпня 2013 року № 780
  • Наказ Міністерства енергетики та вугільної промисловості України «Про затвердження кваліфікаційних вимог до керівників та заступників керівників експлуатуючих організацій» від 16 липня 2013 року № 456
  • Наказ Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Змін до Типового положення про атестацію педагогічних працівників» від 8 серпня 2013 року № 1135
  • Наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон» від 19 липня 2013 року № 667
  • Наказ Міністерства культури України «Про затвердження форми трудового договору між працівником і керівником закладу культури» від 23 вересня 2013 року № 888
  • Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо необхідності надання в державну службу зайнятості інформації про прийнятих на роботу працівників» від 20 вересня 2013 року № 728/021/106-13
  • Лист Міністерства соціальної політики України, Державного центру зайнятості «Щодо виконання квоти» від 31 жовтня 2013 року № ДЦ-04-7061/0/6-13