...
Реєструйся

Для ветеранів праці збільшать вимогу щодо стажу і заберуть пільговий ремонт


Мінсоцполітики оприлюднило законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту осіб похилого віку». Так, до Податкового кодексу України (далі — ПКУ) пропонують передбачити звільнення від сплати земельного податку ветеранів праці, осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, самотніх осіб похилого віку, які мають у власності жилий будинок, та осіб похилого віку, які мають дачу чи жилий будинок у садівничому товаристві. Зауважимо, що це може виявитися суто декларативною нормою, адже вже зараз ПКУ передбачає звільнення від сплати земельного податку, зокрема, пенсіонери за віком. Сумнівно, щоб особи, названі в законопроекті, не належали до їх числа. До речі, раніше від сплати земельного податку пропонувалося звільнити малозабезпечені та багатодітні сім’ї.

Законопроект передбачає нове означення для ветеранів праці. Ними пропонують вважати осіб, які працювали на підприємствах, в установах, організаціях, об’єднаннях громадян, у фізичних осіб, мають страховий стаж 42 роки — для чоловіків і 37 років — для жінок і вийшли на пенсію. Зараз Закон «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16 грудня 1993 року № 3721-XII (далі — Закон № 3721) встановлює відповідні показники на рівні відповідно 40 і 35 років.

Законопроект також пропонує скасувати для ветеранів праці існуюче зараз переважне право на забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, та відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, першочерговий ремонт жилих будинків і квартир цих осіб та забезпечення їх паливом.

Для осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, звільнення від квартирної плати хочуть замінити на звільнення від оплати витрат на управління житловим будинком, послуг з управління багатоквартирним будинком. Також у них заберуть право на першочерговий відпуск місцевих будівельних матеріалів на будівництво індивідуальних жилих будинків і на капітальний ремонт житла.

Зараз стаття 25 Закону № 3721 говорить, що за догляд за самотніми громадянами похилого віку може виплачуватись щомісячна допомога за рахунок місцевих бюджетів. А законопроект встановлює, що фізичним особам, які надають соціальні послуги без здійснення підприємницької діяльності, виплачується компенсація за догляд. Тут доречно згадати, що Мінсоцполітики уже хоче встановити рамки для непрофесійного соціального догляду — їх проект передбачає процедуру сплати компенсації з бюджету за надання відповідної соціальної послуги.

Цікаво, що законопроект пропонує виключити із Закону про соцзахист ветеранів праці статті 36–38. А цікаво тому, що ці норми уже виключені з указаного Закону згідно з Законом № 2671.

Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування будуть зобов’язані забезпечувати для осіб похилого віку продаж товарів і побутове обслуговування в магазинах за соціально доступними цінами.

Також:

— для малозабезпечених самотніх осіб похилого віку, які не здатні самостійно готувати їжу, а також самостійно її вживати, може організовуватись послуга з приготування (допомоги в приготуванні) їжі вдома, годування;

— самотні особи старечого віку та довгожителі, а також інші особи похилого віку, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з втратою рухової активності забезпечуються електронною бездротовою персональною сигналізацією “Кнопка безпеки”;

— особи похилого віку із психічними розладами забезпечуються ідентифікаційними браслетами з QR-кодом.

— особам похилого віку, які є ліжковими хворими, мають когнітивні порушення або інші хвороби, що призводять до нетримання сечі, призначається і виплачується компенсація для надання натуральної допомоги (у вигляді пелюшок, памперсів).

У разі ухвалення цей законопроект набере чинності з 1 січня 2021 року.

Варто нагадати, що раніше відміна права дострокового виходу на пенсію була визнана неконституційною через порушення принципу правової визначеності. А ще Мінсоцполітики пропонувало надати працівникам похилого віку переважне право на виконання роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу та дистанційної роботи.

Матеріали до теми


Соціальна відповідальність роботодавця охоплює за певних умов і пенсійне забезпечення колишніх працівників
Соціальна відповідальність роботодавця (його правонаступника) охоплює не лише економічні обов’язки перед працівниками, а й містить соціальну й етичну складову, що ...
У зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму разом зі щорічною індексацією буде здійснено перерахунок пенсій
Відповідно до пункту 8 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 1 березня 2024 року ...