...
Реєструйся

Допомога з тимчасової непрацездатності виплачується і за день смерті


Фонд страхування з тимчасової втрати працездатності надав роз’яснення щодо допомоги по тимчасовій непрацездатності

Оскільки чинним законодавством не передбачено обмежень виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності в разі смерті застрахованої особи, допомога має надаватися за весь період захворювання, включаючи останній день хвороби, в який застрахована особа померла. Це роз’яснено у листі Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності № 5.2-32-316.

Законом «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено, що страховий випадок із соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності — подія, з настанням якої виникає право застрахованої особи, членів її сім’ї чи іншої особи на отримання відповідно до цього Закону матеріального забезпечення.

Відповідно до ст. 19 Закону, право на матеріальне забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи випробувальний термін і день звільнення), якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до частини 2 ст. 22 Закону, допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам, починаючи з 6-го дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності ( встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

За матеріалами Юрліги