...
Реєструйся

Гарантії працівникам, що задіяні у виборчому процесі


Загальні положення

Основу нормативної бази, що регулює виборчий процес в Україні, крім Конституції України, становлять Закони України:

  • «Про вибори Президента України» від 5 березня 1999 року № 474-XIV;
  • «Про Центральну виборчу комісію» від 30 червня 2004 року № 1932‑IV;
  • «Про вибори народних депутатів України» від 17 листопада 2011 року № 4061‑VI;
  • «Про всеукраїнський референдум» від 6 листопада 2012 року № 5475-VI;
  • «Про місцеві вибори від 14 липня 2015 листопада № 595-VIII.

Цими законами, крім установлення порядку проведення виборів, визначено правовий статус та гарантії суб’єктів виборчого процесу.

Деякі питання в цій сфері регулюються відповідними постановами Кабінету Міністрів України та Центральної виборчої комісії. Оскільки виборчий процес має тимчасовий характер і до нього зазвичай залучаються громадяни, зайняті в інших сферах діяльності, вказаними вище нормативно-правовими актами встановлено порядок тимчасового звільнення цих громадян від виконання за основним місцем роботи (служби) виробничих або службових обов’язків на період виборчого процесу, а також оплати їхньої праці.

Гарантії працівникам, що беруть участь у виборчому процесі кандидатів у депутати

Крім того, згідно з ч. 2 ст. 76 Закону № 4061 кандидат у депутати до Верховної Ради України підчас виборчого процесу не може бути призваний на військову або альтернативну (невійськову)службу, навчальні (перевірні) та спеціальні збори військовозобов’язаних.

Також мають право на звільнення від виробничих або службових обов’язків без збереження заробітної плати на час ви­борчого процесу за погодженням із роботодавцем:

  • представник партії у ЦВК, уповноважена особа партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, — з дня їх реєстрації ЦВК до припинення їх повноважень або закінчення виборчого процесу (ч. 8 ст. 75 Закону № 4061);
  • уповноважена особа місцевої організації партії , кандидати в депутати від якої зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, — з дня її реєстрації територіальною виборчою комісією до припинення її повноважень або закінчення виборчого процесу (ч. 10 ст. 61 Закону № 595);
  • довірені  особи кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости — з дня їх реєстрації відповідною територіальною виборчою комісією на період виборчого процесу (ч. 6 ст. 63 Закону № 595).

Інформацію підготував Микола Бойко, експерт газети «Кадри і Зарплата» доцент Інституту післядипломної освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка, адвокат.