...
Реєструйся

ГАРЯЧІ ЗАПИТАННЯ: доплата за ведення військового обліку


Чи можна встановити доплату інспектору з кадрів за ведення військового обліку?

Відповідно до Випуску 1 «Професії працівників,що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Міністерства праці і соціальної політики України від 29 грудня 2004 року № 336, до посадових обов’язків інспектора з кадрів, зокрема, належить: ведення обліку особового складу підприємства, його підрозділів згідно з уніфікованими формами первинної облікової документації; оформлення прийому, переведення і звільнення працівників відповідно до законодавства про працю, положень, інструкцій і наказів керівника підприємства, а також іншої встановленої документації з кадрів; формування і ведення особових справ працівників, зокрема й особових карток(типова форма П-2,затверджена наказом Державної служби статистики України, Міністерства оборони України від 25 грудня 2009 року № 495/656). Саме в особовій картці зазначають відомості про військовий облік. Отже, спеціалісти відділу кадрів повинні вести військовий облік. 

Якщо посадова інструкція інспектора з кадрів містить обов’язок ведення військового обліку на підприємстві, доплату за виконання такого обов’язку йому не встановлюють, оскільки він виконує свої посадові обов’язки й отримує за це відповідну плату, яка вже враховує окреслену специфіку. Інша річ, якщо посадова інструкція інспектора з кадрів не передбачає ведення військового обліку. У такому разі працівник може отримувати доплату до 50 % посадового окладу за ведення обліку військовозобов’язаних і призовників.

Відповідь на запитання надала Галина Білоткач, експерт гарячої лінії журналу «КАДРОВИК.UA».

Пам’ятайте!

Загальна кількість осіб, відповідальних за ведення військового обліку на підприємстві, визначається виходячи з кількості призовників і військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку станом на 1 січня поточного року (п. 12 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою Кабінету Міні-стрів України від 7 грудня 2016 року № 921).

 

Докладніше про ведення військового обліку читайте в статті Юрія Васильєва «На підприємстві нема військовозобов’язаних і призовників: як бути з особою, відповідальною за ведення військового обліку?» в журналі «КАДРОВИК.UA» № 6, 2019.