...
Реєструйся

Х Всеукраїнські кадрові збори: ювілей та фінал конкурсу — дві головні події року для кадрової спільноти України!


Святкова подія, урочистий зал та багато приємних хвилювань і позитивних емоцій — це щедрі подарунки від довгоочікуваної зустрічі, що відбулася 18 квітня 2019 року у Великому конференц-залі Національної академії наук України (м. Київ, вул. Володимирська, 55). Це наш справжній ювілей — Всеукраїнські кадрові збори пройшли вже вдесяте! Історична будівля та історична зустріч! Адже на заході поєдналися всі покоління кадровиків, пригадалися всі заходи, організовані Громадською організацією «Всеукраїнська асоціація кадровиків» та редакцією журналу «КАДРОВИК.UA». Цей захід із виступами спікерів, що різнилися між собою і за темами, і за сферами бізнесу, ми запам’ятаємо надовго.

Традиційно захід відкрила президент ГО «Всеукраїнська асоціація кадровиків» Вікторія Ліпчанська. Після вітального слова вона розпочала розмову з найболючішого питання для всіх кадровиків — застосування законодавства про працю. Її виступ під назвою «Зміни у законодавстві про працю: а віз і нині… де?» був трохи іронічним, але крізь іронію всім була зрозуміла головна думка: жити і працювати потрібно, дотримуючись норм чинного законодавства України. І хоч у 2018–2019 роках воно зазнало незначних змін, багато прогалин та колізій і досі залишаються невирішеними. Незважаючи на різноманітну аудиторію, єднало всіх одне — як жити і працювати у безпечному для кадровика та роботодавця правовому полі. 

Ця ж теза була головною й у доповіді заступника директора департаменту з питань праці, начальника відділу державного нагляду за додержанням законодавства про працю Володимира Гончарука. Його виступ «Мільйонні штрафи: чи є життя після перевірок Держпраці» вийшов далеко за межі заявленої теми, оскільки запитань від учасників було дуже багато. Говорили про найгостріші моменти з життя кадровиків і роботодавців під час перевірок. Співпраця кадровиків та представників перевіряючого органу дозволить адаптувати законодавство до реалій кадрового життя в Україні та полегшить роботу обом сторонам цього процесу. І довіра — найпростіший шлях до розуміння.

Не тільки перевірками та законодавством переймаються учасники кадрових зборів. Пані Ольга Седньова, продакт-менеджер Ũbpm, інформаційної системи для управління бізнес-процесами, у своїй презентації «Автоматизація процесу прийняття на роботу працівника та його звільнення» на прикладах показала, як можна зменшити стоси паперів та кількість дій, замінивши їх програмою на комп’ютері. 

Виступом Тетяни Пашкіної, HR-експерта порталу rabota.ua, щиро захопилися всі учасники, бо тема «Репутація роботодавця — не кадровим діловодством єдиним…» стосується не лише кожного кадровика чи роботодавця, а й кожного працівника, якими є кадровики. Що важливіше: команда чи заробітна плата? Чи можна привабити та утримати працівника лише нематеріальною мотивацією? Кожен відповідав на поставлені пані Тетяною запитання і як представник роботодавця, і як, власне, працівник. 

Цікавим блоком заходу стали виступи двох спікерів — Олександра Гарбара, адвоката адвокатського бюро Harbar Legal, та Ганни Лисенко, адвоката, партнера адвокатського об’єднання «Адвокатська сім’я Лисенко», заступника Голови Комітету Асоціації адвокатів України господарського права та процесу. Зважаючи на актуальність теми доповіді «Практика перекваліфікації цивільного договору у трудовий: порядок оформлення документів та виплати належних сум» для всіх кадровиків і роботодавців, спікери зробили все для того, щоб розкрити її повно, цікаво та яскраво. Пан Олександр перерахував чіткі ознаки, за якими відмежовуються два види договорів, а пані Ганна навела приклади найпоширеніших помилок, проілюструвавши їх кейсами із судової практики, та відповіла на численні запитання слухачів. 

Ті, хто неодноразово спілкувався із президентом Всеукраїнської асоціації кадровиків Вікторією Ліпчанською, добре знають її вислів: з нашими працівниками все добре, поки все добре. Саме це твердження і стало лейтмотивом виступу наступного спікера — юриста В’ячеслава Коломійчука, який розповів, на що варто звернути увагу роботодавцеві, аби після конфлікту з працівником у разі звільнення чи з будь-яких інших причин не потрапити в тенета шантажиста. З виступу доповідача «Трудовий шантаж: запобігти та захиститись» учасники зборів дізналися, що шантажистам можна ефективно протидіяти. 

І все ж багато у нашій роботі залежить від нас самих. Саме про це під час виступу «Локальні-правові акти роботодавця: як «залатати» прогалини у законодавстві про працю власними силами» розповіла спікер Ольга Бурлака, юрист із соціально-трудових відносин ТОВ «Леруа Мерлен Україна». Ми маємо пам’ятати, що не все у нашій роботі залежить від держави чи законодавства, а інколи потрібно самому проявити себе та зарядити своїм творчим підходом все підприємство. Наприклад, розробити дієві правила внутрішнього трудового розпорядку або інструкції, бо лише від нас із вами залежить порядок у роботі та безпека наших роботодавців. 

Звісно, лише виступами спікерів організатори заходу не обмежилися. Для учасників влаштували кілька перерв, аби усі охочі мали змогу випити запашну каву, поспілкуватися з колегами та спікерами, зробити фото на пам’ять у чудовій фотозоні. 

Але головна подія учасників чекала попереду. До цього моменту хтось ішов три місяці і два тури, а хтось — кілька років. Багато учасників наполегливо намагались знову і знову стати переможцем або номінантом, вдосконалюючи свої результати. І ось ця визначна мить настала: Х Всеукраїнські кадрові збори закінчилися нагородженням переможців та номінантів конкурсу «Кадровик року’2018»! 

Цього року конкурс був незвичайним, адже авторами всіх завдань двох турів були переможці конкурсу «КАДРОВИК РОКУ» минулих років:

Лариса Красовська, переможець конкурсу «КАДРОВИК РОКУ’2016», Гран-прі;
Оксана Каманова, переможець конкурсу «КАДРОВИК РОКУ’2014», номінація «Кадрове діловодство»;
Ольга Стахів, переможець конкурсу «КАДРОВИК РОКУ’2011», номінація «ТОП-20».

Саме вони разом із президентом Всеукраїнської асоціації кадровиків Вікторією Ліпчанською стали членами журі, перевіряли тестові та практичні завдання учасників конкурсу, оцінювали їхні роботи. 

Члени журі навіть розробили свої критерії оцінювання: високі бали ставили насамперед за правильність і повноту відповідей на завдання, відповідність рішень сформульованим у завданні запитанням, відсутність цитувань та плагіату, а також за логічність, лаконічність, наявність зразків документів.

На жаль, Ольга Стахів не змогла бути присутньою на заході, але інші члени журі виконали свою основну і найприємнішу місію в організації та проведенні конкурсу — вручили нагороди переможцям! 

А нагороди були яскраві, урочисті та корисні! Крім іменної статуетки та дипломів з власноручним підписом президента Всеукраїнської асоціації кадровиків Вікторії Ліпчанської, всі наші переможці отримали чудові подарунки від компанії «Біокон», що вже 25 років турбується про нашу красу та здоров’я. Не залишився в стороні й наш партнер rabota.ua — термочашки та мудборди стали приємним сюрпризом для наших авторів, що старанно і уважно готували та перевіряли завдання.

Тож заслужені нагороди отримали:

Гран-прі — Олександра Буланкіна.
Номінація «Трудове законодавство»Надія Стасіцька.
Номінація «Кадрове діловодство»Тетяна Діденко.
Номінація «Управління персоналом»Тетяна Залуська.

Номінація «ТОП-20»:

Вікторія Гуцалюк.
Оксана Кайданник.
Лариса Скрипець.
Оксана Струніна.
Олена Скакун.
Ірина Павленко.
Олена Мирошниченко.
Олена Павлюк.
Марина Поліщук.
Оксана Кобець.
Світлана Зябко.
Олена Тарасевич.
Світлана Юрцун.
Олена Фундак.
Тетяна Рудик.
Олександра Синицька.
Марія Кузіна.
Юліана Бачек. 
Катерина Сергієнко.
Андрій Зарецький.

Номінація «Кадровик майбутнього»:

Олександра Труш.
Владислав Пінчук.

Вітаємо переможців конкурсу, їхніх керівників та роботодавців, вітаємо всіх учасників Х ювілейних Всеукраїнських кадрових зборів! Ви неперевершені! Хай ваша праця буде легкою і пошанованою, нових звершень на професійному шляху. 

До зустрічі наступного року!