...
Реєструйся

Читайте у №10, 2010


Зміст номера

ГАРЯЧИЙ КОМЕНТАР

Світлана ДИМИТРЕНКО

До Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

Верховною Радою України 8 липня 2010 року прийнято Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» № 2464-VІ, яким передбачено, з-поміж іншого, запровадження в Україні сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який замінить існуючі страхові внески, що сплачуються до чотирьох фондів соціального страхування. Чи здійснюється перереєстрація платників, які вже сплачують страхові внески до фондів соціального страхування, у зв’язку з набуттям чинності Законом № 2464? Яка база нарахування та розмір єдиного внеску? Як провадиться стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за чинними видами соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, у т. ч. страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав? Про зміни у законодавстві читайте в матеріалі…

ПОДІЯ

Я — твоє майбутнє, Україно!

Отже, закінчився Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка на тему «Якою я бачу свою Україну», організований журналом «Довідник кадровика», підтриманий урядовими, приватними організаціями, фондами і багатьма нашими партнерами. 27 серпня в Києві в Українському домі відбулася церемонія нагородження переможців конкурсу. Відвідувачі та учасники заходу мали змогу оглянути експозицію із 50 робіт, відібраних онлайн-голосуванням, із яких комісія на чолі з Ксенією Симоновою вибрала 12. Переможці виявилися у двох вікових групах: 5–9 і 10–16 років. У кожній групі — п’ять переможців. Крім того, у цих вікових категоріях визначено двох переможців, котрі отримали гран-прі. Усі головні переможці отримали безліч подарунків від усіх партнерів конкурсу. Про те, що ще цікавого відбулося на церемонії нагородження переможців конкурсу, читайте у матеріалі звіту про цей захід…

ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Микола БОЙКО

Припинення трудового договору з ініціативи роботодавця: звільнення за прогул (п. 4 ст. 40 КЗпП України) (у запитаннях і відповідях) (Продовження)

Насамперед треба з’ясувати, що таке прогул і що вважається прогулом без поважних причин. Проте є й поважні причини відсутності працівника на роботі — про них теж згадується у статті. Що ще важливо брати до уваги, застосовуючи до працівника дисциплінарний захід звільнення? Важливо підтвердити сам факт відсутності працівника на роботі. Як це зробити, не порушивши порядку, установленого для застосування дисциплінарних стягнень, дізнаєтеся, прочитавши запропонований матеріал.

Володимир КИБА

Скорочення працівників: поетапні дії роботодавця і профспілки (Рекомендації профспілкового працівника)

Якщо роботодавець вирішив ліквідувати певний структурний підрозділ підприємства чи його реорганізувати, він повинен скласти техніко-економічне обґрунтування причин проведення таких змін, оскільки при цьому завжди відбувається вивільнення працівників. Таке вивільнення провадиться у кілька етапів і потребує узгоджених дій роботодавця і профспілки. Яких саме — дізнаєтеся зі статті…

ТЕСТУВАННЯ

Тест 9

ПРАКТИКА КАДРОВИКА

Станіслав СОЛОМОНОВ

Встановлення щорічних відпусток

Правомірність установлення щорічних основних і додаткових відпусток забезпечується реалізацією відповідних норм чинного законодавства, зокрема Кодексом законів про працю і Законом України «Про відпустки». Що ж визначають ці норми? Законодавство лаконічно визначає тривалість основної відпустки — не менше 24 календарних днів за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору. Детальнішого розгляду потребує визначене чималою нормативною базою встановлення щорічних додаткових відпусток. Ці відпустки надаються за так званими Списками 1 і 2. Більше того, конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки встановлюється колективним або трудовим договором. Існує і Порядок застосування цих Списків, затверджений наказом Міністерства праці та соціальної політики України. Крім того, підприємства, установи, організації можуть установлювати додаткові порівняно із законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників. Які саме і як це здійснюється, читачам допоможе розібратися автор статті.

СУДОВА ПРАКТИКА

  • Ухвала Верховного Суду України «Про визнання наказів незаконними, поновлення на роботі та відшкодування моральної шкоди» від 25 листопада 2009 року
  • Ухвала Верховного Суду України «Про виселення з гуртожитку особи, яка припинила з підприємством трудові відносини» від 3 лютого 2010 року
  • Ухвала Верховного Суду України «Про стягнення заборгованості з оплати листків непрацездатності, вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди» від 14 квітня 2010 року № 6-27793св07

ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ

  • Які інструкції (посадові чи робочі) повинні розроблятися для технічних службовців? Який нормативний документ є підставою для визначення виду інструкцій?
  • Чи правомірна вимога управління Пенсійного фонду про надання висновку експертизи якості проведення атестації робочих місць за умовами праці, проведеної органами Державної експертизи умов праці, для призначення пенсії за віком на пільгових умовах?
  • Відповідно до Порядку безплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів робітникам і службовцям, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, затвердженого постановою Держкомпраці СРСР та Президії ВЦРПС від 16 грудня 1987 року № 731/П-13, підприємства мають право самостійно вирішувати питання, пов’язані з безплатною видачею працівникам молока або інших рівноцінних харчових продуктів. Враховуючи вимоги цього Порядку, статті 166 КЗпП, статті 7 Закону України «Про охорону парці», листа Міністерства охорони здоров’я СРСР від 25 червня 1991 року № 143-11/10-17, який містить перелік рівноцінних продуктів, на підприємстві прийняли рішення замінити видачу 0,5 л молока видачею двох курячих яєць. Чи правомірна така заміна? Якщо ні, то які санкції передбачено для підприємства? Який орган здійснює перевірку видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам за роботу із шкідливими умовами праці?
  • При перевірці записів у трудових книжках працівників підпорядкованих підприємств виявлено невідповідність назви посади посаді, зазначеній у штатному розписі підприємства. А саме: у трудовій книжці записана посада «Бухгалтер», а в штатному розписі — «Бухгалтер ІІ категорії». При цьому відсутній наказ по підприємству про присвоєння вищої кваліфікаційної категорії та рекомендації атестаційної комісії. У 1990 році було проведено атестацію цього працівника і рішенням атестаційної комісії визначено: «Атестувати без присвоєння категорії». У штатному розписі підприємства у 1996 року вже зазначається посаду «Бухгалтер ІІ категорії», на якій працівник працює і нині. Як привести у відповідність до штатного розпису записи в трудовій книжці працівника за відсутності наказів про переведення на посаду з більш високою кваліфікаційною категорією і присвоєння цієї категорії?
  • У кожній групі менеджерів має бути старший зміни. Чи можна утворити назви професій шляхом додавання до слова «менеджер» похідних слів «провідний» або «старший»?
  • Як відповідно до Класифікатора професій назвати посаду працівника, котрий приймає й обслуговує клієнтів на підприємстві, що спеціалізується на сервісному обслуговуванні автомобілів? Чи правильною буде назва «Менеджер по роботі з клієнтами»?
  • Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18 січня 2001 року № 2240-III набув чинності 28 лютого 2001 року. Правила обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 1998 року № 1658, діяли до 11 липня 2001 року. Чи зараховується період навчання у професійно-технічному училищі з 1 вересня 1999 року до 27 червня 2002 року до страхового стажу при визначенні розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності? Чи зараховується до страхового стажу період проходження служби на посадах рядового, молодшого, середнього та старшого начальницького складу правоохоронних органів з 1 квітня 1991 року до 12 серпня 2009 року при визначенні розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності? Чи належить Криворізьке медичне училище до професійно-технічного закладу освіти і чи зараховується до страхового стажу період навчання в ньому з 1 вересня 1998 року до 2 березня 2001 року?

РИНОК ПРАЦІ

Надія ТОВСТЕНКО

Можливості реалізації громадянами свого права на працевлаштування в Україні

Громадяни України вільно обирають види діяльності, які не заборонені законодавством, у т. ч. і не пов’язані з виконанням оплачуваної роботи, а також професію, місце роботи відповідно до своїх здібностей. Реалізація державної політики зайнятості населення, професійної орієнтації, підготовки і перепідготовки, працевлаштування та соціальної підтримки тимчасово непрацюючих громадян здійснюється державною службою зайнятості. Про соціальні послуги, які надає ця служба, умови і порядок реєстрації громадян у державній службі зайнятості, документи, які при цьому мають подати громадяни, а також особливості реєстрації державною службою зайнятості окремих категорій громадян — у статті…

КЛУБ КАДРОВИКА

Уляна ЛИСАК

Ефективна адаптація персоналу — невід’ємна складова успіху всієї компанії

Підбір персоналу та прийняття його на роботу — досить кропіткий процес, який вимагає чимало часу, значних зусиль і, звичайно ж, коштів. Саме тому кожна компанія зацікавлена в тому, аби прийнятий на роботу працівник залишився в ній, як-то кажуть, всерйоз і надовго. Для цього слід допомогти працівникові успішно та комфортно «влитися» у нове для нього середовище. Автор статті дає корисні поради щодо того, як зробити адаптацію працівника на новому місці роботи успішною.

МОНІТОРИНГ ЗАКОНОДАВСТВА

ПРАВОВА ІНФОРМАЦІЯ

  • Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI (Початок)
  • Наказ Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Правил безпеки під час проведення занять з фізичної культури і спорту в загальноосвітніх навчальних закладах» від 1 червня 2010 року № 521
  • Лист Міністерства праці та соціальної політики України, Державного центру зайнятості, Інспекції з контролю за додержанням законодавства про зайнятість населення «Щодо вирішення питань трудового спору між роботодавцем і працівником» від 28 квітня 2010 року № ДЦ-09-2801/0/6-10 (Витяг)
  • Лист Міністерства праці та соціальної політики України «Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2011 рік» від 25 серпня 2010 року № 9111/0/14-10/13
  • Лист Пенсійного фонду України «Щодо нарахування та утримання пенсійних внесків із зарплати практикантів» від 17 травня 2010 року № 8412/03-30
  • Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Щодо перерахунку розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах у зв’язку із набуттям чинності Законом України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 16 червня 2010 року № 04-29-1193 (Витяг)
  • Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва «Щодо можливості для юридичної особи бути керівником іншої юридичної особи» від 26 березня 2010 року № 3759

НАБУЛИ ЧИННОСТІ ЗМІНИ