...
Реєструйся

Зміст №7, 2012


Шановні колеги!

Начебто й недавно редакція журналу відзначала першу, другу… п’яту річницю з дня виходу видання у світ… А вже 10 років минуло!
Для друкованого видання завжди, в будь-які часи, зовсім не просто не тільки протриматися, як мовиться, на плаву, а й розвиватися, не лише не втрачати своїх постійних прихильників, а й завойовувати нових, не лише самому бути авангардом у своїй професійній сфері, а й згуртовувати навколо себе мислячих, амбітних, фахових, спраглих до професійних знань читачів!

Ми вважаємо, що нам це вдалося! Нам вдалося протягом десятиліття високо тримати планку надійної, достовірної, актуальної, потрібної «зараз і сьогодні» професійної інформації!

Усі наші передплатники — вірні друзі, колеги, партнери, висококваліфіковані кадровики, які самі намагаються знати все у своїй професії і тримають в тонусі авторський колектив і редакцію журналу. За це ми їм безмежно вдячні, адже, лише постійно вдосконалюючись, можна бути добрим фахівцем, отримувати задоволення від своєї професії і бути корисним іншим людям.

10 років… Ціла епоха в житті редакції. За цей час багато чого змінювалося і разом з тим змінювався журнал: ставав лаконічнішим, практичнішим, елегантнішим, збільшувався в обсязі, залучав усе нових і нових авторів, почав виходити у двох мовних версіях. Але головним для редакції завжди було: тільки достовірна, юридично грамотна інформація, чіткі зразки, грамотна й зрозуміла мова, актуальні теми.

Нам приємно, що серед кадрової спільноти України є багато тих, хто свою «першу школу» пройшов разом із журналом і завдяки йому залишився у професії назавжди.

Сьогодні щиро вітаємо наших колег-передплатників, теперішніх і колишніх працівників редакції, авторів, усіх, хто допомагав творити журнал, з ювілейною датою.

Віримо, що наші зусилля проростуть добром і надією в майбутньому! 

З глибокою повагою, головний редактор Ярослава Паньків

 

МОНІТОРИНГ ЗАКОНОДАВСТВА

НАБУЛИ ЧИННОСТІ

ЮВІЛЕЙ

«Десять років — це вже стаж!»

ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Шаботинський Валентин
Якщо працівник тривалий час не з’являється на роботі
Працівниця приватного акціонерного товариства тривалий час не з’являється на роботі.Керівництво товариства вживає певних заходів для з’ясування причин нез’явлення на роботу працівниці та ненадання нею документів, які б засвідчували захворювання. Така ситуація щодо пошуку підстав звільнення знайома багатьом кадровикам. Як одну з таких підстав можна розглядати звільнення відповідно до пункту 4 статті 40 КЗпП України. Але чи все так однозначно?
Пропонуємо пошукати вихід із становища, що склалося, розглянувши як підставу для звільнення пункт 5 статті 40 КЗпП.

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА

Лаврінчук Ірина
Нові правила проходження державної служби
З 1 січня 2013 року набуває чинності новий Закон України «Про державну службу» № 4050-VI. Які категорії державних службовців виключено із сфери дії цього Закону і чим регулюватиметься виконання ними своїх повноважень? Як здійснюватиметься розподіл посад державної служби за групами і підгрупами (зараз вони розподіляються за категоріями)? У яких випадках норми законодавства про працю поширюватимуться на державних службовців? Про нове у сфері державної служби — у матеріалі…

ПРАКТИКА КАДРОВИКА

Рожнов Віктор
Атестація персоналу
Не підлягає сумніву, що професійні знання, вміння і навички працівників мають відповідати установленим законодавством вимогам, кваліфікаційним характеристикам професії, відображених у посадових (робочих) інструкціях та інших нормативно-правових актах підприємства. Серед основних завдань менеджерів з персоналу — оцінювання професійних, організаторських і ділових якостей працівників, можливості ефективно і якісно виконувати обов’язки, передбачені укладеним трудовим договором. Найпоширеніший вид оцінювання — атестація працівників, яка дає можливість роботодавцеві ухвалювати обґрунтовані управлінські рішення, зокрема щодо дальшого удосконалення існуючих форм мотивації працівників, роботи з планування їхнього професійно-кваліфікаційного зростання, поліпшення існуючої системи добору та розстановки персоналу, форм і методів навчання тощо.
Важливо, щоб атестація персоналу обов’язково проводилася в межах чинного законодавства, що є гарантією легітимності ухвалення за її результатами управлінських рішень.
У матеріалі статті поетапно викладено загальні норми щодо проведення атестації працівників.

Свинцова Олена
Надання «чорнобильських» відпусток
Право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями будь-якої форми власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи. Окремим Законом України — «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено відпустки працівникам, які працюють (перебувають у відрядженні) на територіях радіоактивного забруднення. Відповідно до статті 47 цього Закону щорічна відпустка таким працівникам надається тривалістю пропорційно відпрацьованому на цих територіях часу.
Отже, читайте про надання відпустки працівникам, які працюють (перебувають у відрядженні) на території зони посиленого радіоекологічного контролю, надання додаткових відпусток громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорій 1 і 2, та про інші випадки надання відпусток особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

СУДОВА ПРАКТИКА

  • Ухвала Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди» від 18 січня 2012 року
  • Постанова Верховного Суду України «Про стягнення недоплаченої суми страхових виплат» від 14 березня 2012 року

ДІЛОВОДСТВО

Загорецька Олена
Новий Перелік типових документів зі строками їх зберігання
Новий Перелік типових документів, що створюються під час діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів затверджено наказом Міністерства юстиції України від 12 квітня 2012 року № 578/5. Цей наказ набуває чинності з 1 січня 2013 року. Втім статті Переліку бажано починати ретельно опановувати вже тепер, адже відповідно до цього наказу втратить чинність наказ Головного архівного управління при Кабінеті Міністрів України «Про затвердження Переліку типових документів, що утворюються в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших підприємств, установ та організацій, із зазначенням строків зберігання документів» від 20 липня 1998 року № 41. Тож при підготовці номенклатури справ на 2013 рік слід керуватися вже новим Переліком.

Разом з автором статті визначимо особливості використання переліку, структуру його розділів, розглянемо строки зберігання документів та примітки до них, а також простежимо, які відбулися зміни у складі та строках зберігання документів Переліку, що стосуються трудових відносин і роботи з кадрами.

ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ

  • – Чи може керівник комунального підприємства бути засновником товариства з обмеженою відповідальністю й очолювати його?
  • – У штатному розписі 1 ставка старшого інспектора з кадрів та 0,5 ставки інспектора з кадрів. Працівник працює на 1 ставку старшого інспектора з кадрів і за сумісництвом на 0,5 ставки інспектором з кадрів. Старшого інспектора з кадрів наказом керівника призначено відповідальним за ведення військового обліку з установленням йому доплати в розмірі 40 % посадового окладу (що в сумі не перевищує 0,5 ставки посадового окладу інспектора з ведення військового обліку та бронювання). При перевірці працівниками фінансового відділу було зроблено зауваження, що доплата проводиться неправильно. На їхню думку, її треба встановлювати від 0,5 ставки посадового окладу інспектора з кадрів, яку працівник займає за сумісництвом, оскільки у штатному розписі всього 0,5 ставки інспектора з кадрів. Така позиція працівників фінансового відділу суперечить консультаціям, наданим у журналі «Довідник кадровика» (№ 9, 2008, с. 40 і № 8, 2009, с. 64). Як правильно встановити доплату? Адже при оплаті від 0,5 ставки інспектора з кадрів занижується доплата, яка не відповідає кількості військовозобов’язаних.
  • – Які документи має подати особа, яка займалася підприємницькою діяльністю у 2009–2010 роках, на підтвердження наявності страхового стажу для оплати листка непрацездатності у лютому 2012 року? Чи можна підтвердити страховий стаж довідкою форми ОК-5, виданою управлінням Пенсійного фонду України? Яким нормативним документом слід керуватися в цьому випадку?
  • – Під час залучення у вихідний день працівника, який працює за залізничним графіком роботи (4-бригадний, 2-змінний, тривалість зміни 12 год.), він відмовився виходити на роботу, оскільки порушується його режим праці й відпочинку. Чи має рацію працівник?
  • – Головному бухгалтеру, який працює у ВНЗ І–II рівня акредитації з 23 січня 1998 року, з 1 вересня 2011 року дозволено виконувати роботу педагога з навантаженням 360 год. у 2011/2012 навчальному році. Але 20 квітня 2012 року цей працівник звільняється з роботи за власним бажанням. За посадою головного бухгалтера йому нараховано компенсацію за невикористану щорічну відпустку. Чи нараховується компенсація за викладацьку роботу, встановлену при тарифікації?
  • – Працівник працює на посаді викладача ВНЗ I–II рівня акредитації з 26 серпня 2003 року. З 23 квітня 2012 його переведено на посаду головного бухгалтера. Щорічна основна відпустка викладача — 56 календарних днів, головного бухгалтера — 28. Якої тривалості має бути щорічна відпустка цього працівника в липні 2012 року?

УСЕ ПРО ПЕНСІЇ

Шамбір Наталія
Призначення і виплата пенсій по-новому

За рахунок коштів Пенсійного фонду в солідарній системі відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» призначаються такі пенсійні виплати: пенсія за віком, зокрема на пільгових умовах; пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (зокрема каліцтва, не пов’язаного із роботою, інвалідності з дитинства); пенсія у зв’язку із втратою годувальника; пенсія за вислугу років.

Пенсійне забезпечення осіб регулюється також іншими, так званими спеціальними законами, які встановлюють інші, відмінні від зазначеного вище Закону, умови розрахунку пенсій. До таких законів належать Закони України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про державну службу», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про статус народного депутата», «Про прокуратуру». Хто ж має право на пенсію за цими законами, дізнаєтеся з матеріалу статті.

ПРОФЕСІЙНА КЛАСИФІКАЦІЯ

Носіков Олександр
Про наскрізні професії та їх застосування (у запитаннях і відповідях)
Автор відповідає на запитання читачів, присвячені темі наскрізних професій. Зокрема це такі запитання.
Як тлумачити термін «наскрізні професії»? Чи належать до категорії «наскрізних» професійні назви робіт «Інспектор» і «Старший інспектор»? Які професійні назви «інспекторів» можна застосовувати у діяльності професійних спілок?
Чи може «Інженер з нормування праці» обіймати посаду «Економіста з праці»? Якими нормативними актами закріплюється такий перехід?
Чи належить посада «Технічний директор» до категорії наукових посад?
Які правила передбачено у Класифікаторі професій щодо утворення професійних назв будівельних, монтажних та ремонтно-будівельних робіт, що поєднують елементи двох (або більше) професій? Чи можна утворювати професійні назви робіт, що виписуються через дефіс?

УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

Терещенко Ігор
Кадрова кухня корпорації «UBG»
Що є запорукою успіху ефективних компаній? Чим вони відрізняються від випадкових підприємств на ринку праці? Як працює колектив професіоналів? Адже мистецтво управління персоналом — один з найскладніших компонентів менеджменту, тому що будь-який ефективний менеджер повинен бачити перед собою не просто групу людей, що виконують роботу як безликі роботи, а об’єднаних єдиною метою особистостей, кожна з яких має індивідуальні, неповторні особливості й запити і потребує індивідуального підходу. Виникає запитання: «Як ефективно використовувати персонал, не забуваючи при цьому про індивідуальність кожного?»
Для того щоб дістати відповідь на це запитання, «Довідник кадровика» відвідав корпорацію «UBG» («Ukrainian Business Group»).
Своїм досвідом відносно управління персоналом на сторінках журналу ділиться Тетяна Володимирівна Серга — директор департаменту персоналу корпорації UBG.

КЛУБ КАДРОВИКА

Стахів Ольга
Страхова плутанина, або Як обчислити стаж для оплати листка непрацездатності
У грудні 2011 року на підприємство влаштувалася жінка, яка має трирічну дитину. Як оплачувати їй листок непрацездатності? Чи зараховується до страхового стажу такої працівниці період відпустки для догляду за дитиною після 1 січня 2011 року (до 1 січня 2011 року цей період зараховувався)? Чи можна для підтвердження страхового стажу скористатися інформацією, що міститься у формі ОК-7-з «Індивідуальні відомості про застраховану особу»?

Єременко Ірина
Коментар. Аналіз ситуації

ПРАВОВА ІНФОРМАЦІЯ

  • – Методика розрахунку чисельності окремих категорій працівників на основі норм з праці, затверджена наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 4 вересня 2000 року № 222
  • – Наказ Міністерства юстиції України «Про затвердження Порядку погодження призначення на посаду та звільнення з посади головного бухгалтера територіального органу, установи і організації, що належить до сфери управління Міністерства юстиції України, та служби, діяльність якої координується через Міністра юстиції України» від 20 квітня 2012 року № 628/5
  • – Наказ Міністерства надзвичайних ситуацій України «Про затвердження Правил пожежної безпеки для об’єктів площею до 300  м2» від 24 лютого 2012 року № 537
  • – Наказ Національного агентства України з питань державної служби «Про затвердження Типового положення про службу персоналу державного органу, органу влади Автономної Республіки Крим або їх апарату» від 5 березня 2012 року № 45
  • – Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо закінчення строкового трудового договору» від 31 січня 2012 року № 30/13/133-12
  • – Роз’яснення Міністерства юстиції України «Трудовий договір та його види» від 20 грудня 2011 року

ШПАРГАЛКИ НА КОЖЕН ДЕНЬ