...
Реєструйся

Зміст журналу «Довідник кадровика» № 12 — 2014


Шановні колеги!

Ще один рік відходить у минуле… До зустрічі Нового року залишилося зовсім небагато. А в редакційному портфелі журналу безліч нових тем і матеріалів, пропозицій та акцій для наших майбутніх передплатників.

Так, у 2015 році ми запропонуємо вам цикл практичних матеріалів, присвячених роботі з персоналом.

Змістовним і корисним для підвищення ква­ліфікації працівників кадрових служб буде цикл матеріалів під загальною темою «Правильне оформлення кадрових документів: для прийняття управлінських рішень, для підготовки до перевірок органами контролю, для захисту в суді».

Крім того, у 2015 році щокварталу виходитимуть спецвипуски, в яких повно і детально розглядатимуться потрібні в роботі кожного кадровика теми. Нагадаємо, що будь-хто з передплатників може замовити для себе спецвипуск, причому навіть на вузькопрофесійну тему.

Звертаємо вашу увагу, що із цим, грудневим, номером журналу ви отримаєте електронний диск, на якому зібрано всі зразки кадрових документів, опублікованих протягом 2014 року. Крім того, тут уміщено актуальні нормативні документи.

Напередодні Нового року прийнято загадувати бажання і вірити, що вони обов’язково здійсняться. Від щирого серця зичимо усім вам міцного здоров’я, добра й радості, вірних друзів і близьких людей поруч. Нехай прийдешній рік виправдає ваші надії і прагнення, принесе мир, достаток і добробут вашим родинам. Нехай панують у ваших домівках взаєморозуміння й любов.

Прийміть найщиріші вітання з Новим роком та Різдвом Христовим!

Нехай ці традиційно світлі, добрі для нашого народу свята ваші сім’ї зустрінуть у радісній і щасливій атмосфері!

З найкращими побажаннями,
головний редактор
Ярослава Паньків

МОНІТОРИНГ ЗАКОНОДАВСТВА

НАБУЛИ ЧИННОСТІ

АКТУАЛЬНО

Про перенесення робочих днів у 2015 році

«КАДРОВИК РОКУ’2014»

Тестові завдання. І тур

КОРИСНІ ПОРАДИ

Спеціальний стаж у закладах та установах освіти й охорони здоров’я, що дає право на пенсію за вислугу років: роз’яснення експертів

ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Бойко Микола
Звільнення з підстав, передбачених Законом України «Про очищення влади» (п. 72 ст. 36 КЗпП України)

Що таке люстрація? За якими критеріями її проводять? На кого покладається організація проведення перевірки осіб, що підлягають люстрації? Який механізм звільнення з посади таких осіб? Як правильно оформити наказ про звільнення і внести запис до трудової книжки працівника?

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА

Палеха Юрій, Мартиненко Лариса
Документування прийняття на державну службу (Продовження)

Що таке колективний договір, що він регулює та чи потрібен на підприємстві? Скажімо, юридична особа займається підприємницькою діяльністю чи іншим видом діяльності — чи впливає організаційна форма підприємства, як і форма власності та господарювання або кількість працівників у юридичної особи на сферу укладення колективного договору? А яка роль у цьому процесі профспілкових організацій? Які аспекти мають враховувати сторони, визначаючи зміст колективного договору?

Безрук Тетяна
Кадровий резерв. Оформлення «лави запасних», або Кар’єра в органах місцевого самоврядування

На державній службі в органі місцевого самоврядування з’явилася вакансія. Як її заповнити? Роботодавець прагне ефективно вирішити це питання: підібрати працівника, який має професійні навички, володіє сучасними спеціальними знаннями і аналітичними здібностями, здатен ухвалювати й успішно виконувати управлінські рішення. А особи, які виявили бажання обійняти посаду в органі місцевого самоврядування і мають відповідну кваліфікацію та освіту, матимуть можливість просуватися по службі. Отже, йтиметься про кадровий резерв: його формування і підготовку.

ПРАКТИКА КАДРОВИКА

Соломонов Станіслав
Атестація управлінського персоналу. Процедура проведення атестації (Продовження)

На підприємстві провадиться підготовка до атестації. Завдання кадровика — грамотно її провести, щоб правильно оцінити професійний рівень працівників. Стаття допоможе зорієнтуватися, в чому полягає цей етап і які фактори забезпечують правомірність проведення атестації працівників. Адже важливо, щоб процедура атестації відповідала законодавству й унеможливлювала порушення, які надають право працівникові оскаржити результати атестації.

ЗАОЧНЕ НАВЧАННЯ

Постернак Микола
Курс «Основи загальнообов’язкового державного соціального страхування»
Заняття 12. Проведення перевірок роботодавців щодо використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

З якою періодичністю проводять планові перевірки? Чи зобов’язаний робочий орган ФСС з ТВП повідомляти роботодавця про проведення позапланових перевірок? У яких випадках призупиняють проведення перевірки? До якого органу роботодавець може оскаржити рішення про результати перевірки?

СУДОВА ПРАКТИКА

Постанова Верховного Суду України «Про визнання дій незаконними та стягнення заборгованості» від 20 травня 2014 року

ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ

  • Мінімальна тривалість щорічної відпустки працівника відповідно до статті 75 КЗпП і статті 6 Закону України «Про відпустки» від 15 ли¬стопада 1996 року № 504/96-ВР становить 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік. Працівникам металургійної промисловості тривалість відпустки збільшується за кожних два відпрацьованих роки на 2 календарних дні, але не більше 28 календарних днів.
    Відповідно до статті 47 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28 лютого 1991 року № 796-XII працівникам, які працюють на території зони посиленого радіоекологічного контролю (ПРЕК), надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів додаванням до основної відпустки 6 календарних днів. Відшкодування 6 календарних днів провадиться за рахунок коштів Державного бюджету.
    1. Якої тривалості надати щорічну основну відпустку працівникові металургійної промисловості, який працює на підприємстві два роки, 3 місяці на території зони ПРЕК: 30 к/дн (24 + 6) чи 32 к/дн (24 + 2 + 6)? Яка кількість календарних днів відшкодовуватиметься підприємству: 6 (30 – 24), (32 – 26) чи 4 (30 – 26)?
    2. Якої тривалості має бути щорічна основна відпустка працівника, якому відпустка до 31 грудня 1996 року обчислювалася в робочих днях? Чи зберігається раніше встановлена загальна тривалість основної і додаткових відпусток (не більше 42 к/дн): 28 (основна) + 2 (зона ПРЕК) + 4 (стаж) + 7 (ненормований робочий день) = 41 к/дн?
  • Викладач клінічних дисциплін медичного училища, за освітою лікар, має 18 років медичного стажу і 10 років — педагогічного. Протягом шести років працювала із педагогічним навантаженням 1080 год. на навчальний рік. Наступні чотири роки обіймала посаду заступника директора, одночасно як викладач цього училища мала педагогічне навантаження 360 год. на навчальний рік. Коли вона виявила бажання звільнитися з посади заступника директора і працювати викладачем з педагогічним навантаженням 1080 год., директор повідомив, що з переведенням на нову посаду вона має право отримати лише 720 год. педагогічного навантаження. Проте відомо, що в училищі є достатньо вакантних годин. У 2012 році працівниця підвищила кваліфікацію в Національному медичному університеті ім. О. О. Богомольця, у 2014 році атестована як «спеціаліст вищої категорії». Які нормативно-правові документи допомогли би працівниці захистити свої права?

СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ

Лазоренко Олександр
Оформлення свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Особи, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (чи всі знають, що воно передбачає?), одержують свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яке є єдиним для всіх видів страхування. У вас виникли запитання щодо доцільності цього документа? Ви хочете знати, для чого видають страхові свідоцтва і яке їх значення? Як отримати страхове свідоцтво? Які відомості воно містить? Чи передбачено відповідальність за невчасне подання документів для оформлення страхового свідоцтва? Чи можна не оформлювати страхове свідоцтво? Читайте про це у нашому матеріалі.

ПРАВОВА ІНФОРМАЦІЯ

  • Закон України «Про очищення влади» від 16 вересня 2014 року № 1682-VII
  • Закон України «Про запобігання корупції» від 14 жовтня 2014 року № 1700-VIІ (Витяг)
  • Постанова Кабінету Міністрів України «Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» від 1 жовтня 2014 року № 505
  • Наказ Міністерства соціальної політики України, Міністерства юстиції України «Про внесення зміни до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників» від 6 жовтня 2014 року № 720/1642/5

ШПАРГАЛКА НА КОЖЕН ДЕНЬ

Зміни у статистичній звітності

Перелік матеріалів, опублікованих у журналі «Довідник кадровика» у 2014 році