...
Реєструйся

Зміст журналу «Довідник кадровика» № 7 — 2015


Вітаю вас, шановні колеги!

Ось і настав час нашої чергової зустрічі…
За місяць з’явилося багато нового, про що ми вам і розкажемо у цьому номері журналу. Як ви помітили, ми намагаємося давати повний спектр законодавчих норм, які стосуються сфери праці.
У цьому номері опубліковано матеріали щодо:
— збереження робочого місця і середньої заробітної плати для працівників, які призиваються на строкову військову службу;
— терміну проведення чергової атестації працівників;
— надання відпустки педагогічним працівникам;
— виплати працівникам сфери освіти і науки відпускних коштів і допомоги на оздоровлення;
— оплати дня в разі госпіталізації після закінчення робочого дня та ін.
Дізнатися, які кадрові рішення слід прийняти, якщо вашого працівника призивають на строкову військову службу, допоможе роз’яснення посадової особи Державної інспекції України з питань праці у статті «Чи розривається трудовий договір з призовниками на строкову військову службу?».
Нагадуємо, що з 19 червня п. р. відповідно до Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» від 14 січня 2015 року № 15/2015 розпочалася шоста хвиля мобілізації. Тому, видаючи накази, знову звертаємося до статті 119 КЗпП України, якою передбачено гарантії для такої категорії працівників.
Наших давніх і незрадливих передплатників вітаємо зі своєрідним ювілеєм — нам 13 років. Із сьомим номером журналу вступаємо в 14-й рік нашої постійної співпраці, взаємодопомоги і підтримки.

Сердечно вітаємо працівників кадрових служб, служб персоналу, усіх, хто працює у сфері державної служби, із професійним святом — Днем державної служби, яке щорічно відзначаємо 23 червня!
Бажаємо мудрості й терпіння, любові й віри у свої сили!
Нехай кожен новий день змінює наше життя на краще!

З повагою,
головний редактор
Ярослава Паньків

МОНІТОРИНГ ЗАКОНОДАВСТВА

НАБУЛИ ЧИННОСТІ

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА

Мартиненко Лариса
Спеціальна перевірка відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування

Хто проводить спеціальну перевірку? У який строк її проводять? Які відомості підлягають спеціальній перевірці? Які рішення ухвалюють за її результатами? Чи має право особа, яка проходила спеціальну перевірку, оскаржити в суді рішення про відмову у призначенні (обранні) на посаду за результатами такої перевірки?

ПРАКТИКА КАДРОВИКА

Рожнов Віктор
Рішення з персоналу: правові підстави, оформлення, облік

Хто і на підставі яких документів ухвалює рішення з персоналу? Як оформляють і де реєструють накази з персоналу? Як правильно заповнити особову картку працівника, штатно-посадову та алфавітну книги, унести записи до трудової книжки (зокрема, у разі звільнення працівника з його ініціативи з причин, за яких законодавством передбачено надання певних пільг і переваг; у разі звільнення засудженого до покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю; про роботу за сумісництвом)? Які журнали з оперативного обліку та контролю веде кадрова служба?

АКТУАЛЬНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

Бойко Микола
Відповідальність працівника за розголошення комерційної таємниці

Начальник відділу кадрів за вказівкою керівника підприємства зажадав від працівників підписати заздалегідь підготовлені зобов’язання про нерозголошення комерційної таємниці. У разі завдання підприємству шкоди внаслідок розголошення комерційної таємниці працівник зобов’язується відшкодувати цю шкоду в повному обсязі. Чи зобов’язані працівники підписувати такі зобов’язання і які юридичні наслідки можуть настати для працівників після підписання ними таких зобов’язань? Розглянемо цю ситуацію.

Коновалова Олена
Чи припиняється трудовий договір із працівниками, призваними на строкову військову службу?

Висвітлено питання, які цікавлять читачів у зв’язку з призовом громадян України на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації. За яких обставин застосовуються гарантії, передбачені Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу»? Чи припиняється трудовий договір у разі призову працівника на строкову військову службу? Чи передбачена вихідна допомога у разі звільнення працівника з роботи на підставі пункту 3 статті 36 КЗпП?

Правдивець Олександр
Що повинні знати керівники підприємств про облік працівників — військовозобов’язаних і призовників (п. 3.4 Інструкції № 660)

На керівників підприємств і навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форм власності пунктом 3.4 Інструкції № 660 покладається виконання певних заходів з питань персонального обліку військовозобов’язаних та призовників. Які основні вимоги пункту 3.4 Інструкції № 660? Виконання яких саме заходів покладається на керівників підприємств і навчальних закладів відповідно до пункту 3.4 Інструкції № 660? Читайте роз’яснення фахівця.

СУДОВА ПРАКТИКА

Постанова Верховного Суду України «Про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні» від 1 квітня 2015 року

ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ

  • Чи зараховується до стажу роботи зі шкідливими умовами праці період перебування працівника в щорічних основній та додатковій відпустках, соціальній і «чорнобильській» відпустках, відпустці без збереження заробітної плати, для догляду за дитиною, у зв’язку з навчанням, період підвищення кваліфікації, «відгулів», дні здавання крові, період тимчасової непрацездатності, перебування у відрядженні тощо (відповідно до КЗпП у ці періоди за працівником зберігається місце роботи). Якщо зараховуються, то як тоді тлумачити норму «за фактично відпрацьований часу у шкідливих умовах праці не менше 80 % робочого часу»? Працівники працюють лише в опалювальний період. У міжопалювальний період підприємство ремонтує основне й допоміжне обладнання. У цей період теплової та електричної енергії не виробляють, тому умови праці не є шкідливими. Отже, до стажу роботи, що дає право працівникам на пільгову пенсію, зараховується лише період роботи в опалювальний сезон, виходячи з фактично відпрацьованого часу в шкідливих умовах. Відповідно до пункту 7 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 року № 383, у разі неритмічної роботи підприємства підрахунок пільгового стажу здійснюється діленням загальної кількості днів, протягом яких працівник повний робочий день був зайнятий на роботах із шкідливими умовами праці, на 21,2. Чи можна застосувати цю норму до працівників, які працюють у шкідливих умовах праці лише в опалювальний період? Чи можна вважати таку роботу неритмічною? Чи зараховується міжопалювальний період до пільгового стажу? Як правильно заповнити довідку про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії? Чи можна спершу вказати весь період роботи, а нижче зазначити, скільки часу фактично відпрацьовано в шкідливих умовах. Наприклад: увесь період — 24 роки, у пільгових умовах —14. Чи потрібно ці 14 років розписувати за періодами?
  • Працівник звернувся з вимогою видалити його персональні дані з облікових документів кадрової служби. Як діяти в такій ситуації?
  • Яку професійну назву згідно з ДК 003:2010 дати працівникові, якого залучатимуть до робіт з ремонту стрілецької зброї (пістолетів, автоматів)? Яку професійну назву згідно з ДК 003:2010 дати працівникові, якого залучатимуть до робіт з ремонту спеціальної військової техніки та озброєння? 2. Які завдання та обов’язки зазначити в робочій інструкції слюсаря-ремонтника і слюсаря-ремонтника із ремонту стрілецької зброї? 3. Чи правильно буде записати в трудовій книжці «Слюсар-ре¬монт¬ник (ремонт стрілецької зброї)», код 7233 (код за ЗКППТР* СРСР 18559), Випуск 42 ДКХП? А можливо, вноситься запис «Слюсар-ремонтник (ремонт озброєння та бойових і спеціальних машин)» код 7233/18559/42?

СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ

Постернак Микола
Оплата листка непрацездатності з поміткою «нещасний випадок на виробництві» за рахунок коштів соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Чи підлягає виправленню п. 4 (нещасний випадок на виробництві та його наслідки) графи «Причина непрацездатності» ЛН? Хто має провести розслідування нещасного випадку на виробництві? Якими документами оформляють його результати? Які документи мають додаватися до заяви-розрахунку в разі, якщо буде встановлено, що нещасний випадок не пов’язаний із виробництвом?

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Ханчич Олександра
Пільги та соціальні гарантії учасникам антитерористичної операції

Чи знають учасники АТО та члени їхніх сімей, куди і як потрібно звертатися, щоб отримати юридичну, соціальну й психологічну допомогу? Які пільги й гарантії їм забезпечуються? Є певні особливості в отриманні допомоги для військовослужбовців (осіб, які проходять дійсну військову службу у складі Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань) і осіб, звільнених з військової служби. Розглянемо їх.

ПРАКТИЧНА ПСИХОЛОГІЯ

Грабар Оксана, Наумович Тетяна
Управляючи результатом. Усе, що треба знати про переговори

Як підготуватися до переговорів? Які інструменти використовувати? Які тактики застосовувати? Що потрібно знати, аби успішно проводити переговори? Як знаходити виходи з будь-яких пасток? Що робити, якщо переговори зайшли у безвихідь? Є багато різних тактик і стратегій, інструментів і навичок. У цій статті ми пропонуємо розглянути оптимальну, на нашу думку, тактику й кілька правил, які допоможуть вам ефективно й вигідно провести переговори, вийти з будь-якого глухого кута, уникнути пасток і маніпуляцій.

ПРАВОВА ІНФОРМАЦІЯ

  • Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту окремих категорій ветеранів війни» від 14 травня 2015 року № 426-VIII
  • Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду» від 14 травня 2015 року № 433-VIII
  • Постанова Кабінету Міністрів України «Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 14 травня 2015 року № 285
  • Наказ Міністерства освіти і науки України «Про затвердження форм документів про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка та додатків до них, зразка академічної довідки» від 12 травня 2015 року № 525
  • Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо терміну проведення чергової атестації працівників» від 29 січня 2015 року № 30/13/116-15
  • Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо надання щорічної основної відпустки тривалістю 42 календарні дні педагогічним працівникам» від 10 лютого 2015 року № 52/13/116-15
  • Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо надання відпусток за роботу у зонах радіоактивного забруднення» від 23 березня 2015 року № 279/20/112-15
  • Лист Міністерства соціальної політики України «Про надання роз’яснень» від 24 березня 2015 року № 4053/0/14-15/18
  • Лист Міністерства соціальної політики України «Про збереження середньої зарплати за медичними працівниками у разі направлення на курси підвищення кваліфікації за сумісництвом» від 7 квітня 2015 року № 5112/0/14-15/13
  • Лист Міністерства оборони України «Щодо виконання військово-транспортного обов’язку» від 29 січня 2015 року № 322/2/675
  • Лист Міністерства освіти і науки України «Щодо надання щорічної відпустки педагогічним працівникам» від 19 лютого 2015 року № 2/4-13-332-15
  • Лист Міністерства освіти і науки України «Щодо своєчасної виплати працівникам галузі відпускних коштів і допомоги на оздоровлення» від 29 травня 2015 року № 1/9-272
  • Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про оплату дня в разі госпіталізації після закінчення робочого дня» від 2 лютого 2015 року № 5.2-32-254
  • Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про надання допомоги з тимчасової непрацездатності за день, в який застрахована особа померла» від 12 лютого 2015 року № 5.2-32-316