...
Реєструйся

Коли треба подавати сертифікат про акредитацію фармацевтичного закладу для призначення пенсії


Пенсійний фонд України у листі від 29.06.2006 р. № 8240/02-20 повідомляє, що відповідно до п. 2 розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV пенсії за вислугу років призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення особою пенсійного віку та за наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 р. № 1788-XII (Закон № 1788).

Відповідно до п. «е» ч. 1 ст. 55 Закону № 1788 право на пенсію за вислугу років мають, зокрема, працівники охорони здоров’я при наявності спеціального стажу роботу 25 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку.

Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.95 р. № 909 (Перелік № 909), згідно з якими до спеціального стажу, який дає право на пенсію за вислугу років, зараховуються, зокрема, періоди роботи на посадах провізорів, фармацевтів (незалежно від найменування посад), лаборантів в аптеках, аптечних кіосках, аптечних магазинах, контрольно-аналітичних лабораторіях. При цьому, згідно з приміткою 2 Переліку № 909, робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених цим Переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої підпорядкованості цих закладів і установ.

Одночасно, Перелік закладів охорони здоров’я затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28.10.2002 р. № 385 (Перелік № 385), в якому надано вичерпний перелік назв фармацевтичних (аптечних) закладів.

Враховуючи вищезазначене та беручи до уваги листи Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення від 23.05.2006 р. № 18.4227/11-15 щодо добровільного порядку акредитації аптечних (фармацевтичних) закладів, наголошується, що у разі коли назва фармацевтичного закладу (незалежно від його форми власності) відповідає Переліку № 385, акредитаційний сертифікат не є обов’язковим документом для визначення права на пенсію за вислугу років.

У випадку, коли назва фармацевтичного закладу (незалежно від його форми власності), що зазначена в трудовій книжці (ліцензії на здійснення підприємницької діяльності), не відповідає Переліку № 385, акредитаційний сертифікат є обов’язковим документом для визначення права на пенсію за вислугу років, оскільки відповідно до наданого сертифікату визначається назва фармацевтичного (аптечного) закладу.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»

Видання для кадровиків Журнали реєстрації