...
Реєструйся

КЗпП можуть замінити Трудовим кодексом


Комітет з питань соціальної політики та праці рекомендує Верховній Раді прийняти за основу доопрацьований законопроект № 2902 Трудового кодексу України.

На засіданні Комітету один з авторів, народний депутат Ярослав Сухий обумовив необхідність прийняття Трудового кодексу. За його словами, виникла величезна низка проблем різної визначеності, що повинні вирішуватись засобами трудового права.

Я. Сухий пояснив підготовку нового кодифікованого акту у цій сфері також тим, що чинний Кодекс законів про працю України був прийнятий ще у 1971 році і, незважаючи на численні зміни, внесені до нього, вже застарів та не відповідає сучасним економічним умовам.

Крім Кодексу, який до 1991 року був практично єдиним законодавчим актом, що регулював трудові відносини в Україні, за період незалежності держави було прийнято низку законів з трудових питань. Це закони про охорону праці, про оплату праці, про колективні договори й угоди, про відпустки тощо. Ці закони кодифікували на законодавчому рівні низку трудових питань, які взагалі не були врегульовані або регулювались підзаконними нормативно-правовими актами. Прийняття зазначених законодавчих актів зіграло позитивну роль для подальшого вдосконалення правового регулювання трудових відносин в Україні.

Водночас, прийняття законів з різних аспектів трудового законодавства призвело до того, що їх норми практично перекрили норми відповідних глав Кодексу. Практично з 18 глав Кодексу самостійно регулюють певні види трудових відносин тільки 8. Це — загальні положення, трудовий договір, робочий час, положення щодо гарантій, індивідуальні трудові спори тощо.

У деяких випадках між нормами Кодексу та нормами законів з’являються колізії у зв’язку з неузгодженістю тих чи інших положень. Зокрема, це стосується порядку надання неоплачуваних відпусток, охорони праці. Тому, вносити зміни потрібно одночасно до Кодексу і в закони.

Народний депутат зазначив, що проект нового Трудового кодексу визначає основні засади і механізми реалізації передбачених Конституцією України трудових прав і гарантій працівників, створення належних умов праці та забезпечення захисту інтересів працівників і роботодавців в умовах ринкової економіки. За його словами, комплексний підхід до вирішення соціально-трудових питань, кодифікація і уніфікація законодавчих актів з питань праці та інкорпорація їх норм до проекту є характерною особливістю проекту.

За словами народного депутата, норми проекту кодексу спрямовані на адаптацію трудового законодавства України до Європейської соціальної хартії (переглянутої) та інших міжнародно-правових актів — Загальної декларації прав людини, Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права, конвенцій і рекомендацій Міжнародної організації праці.

Автори проекту Трудового кодексу врахували більшість зауважень Головного науково-експертного управління від 18 червня 2013 року до попереднього проекту.

Проект Трудового кодексу під час обговорення підтримали представники організацій профспілок та роботодавців. Вони також висловили готовність взяти участь у подальшій підготовці проекту. Представник Міністерства соціальної політики і праці зазначив, що проект потребує доопрацювання. Він також повідомив, що Мінсоцполітики у перспективі підготує свій проект Трудового кодексу, але не назвав строків підготовки такого документа.

Члени Комітету підтримали проект Трудового кодексу, прийняття якого, повинно забезпечити правове регулювання трудових і пов’язаних з ними правовідносин, дотримання державних гарантій трудових прав працюючих, створення належних умов захисту інтересів працівників і роботодавців у сфері організації виробничих відносин, а також можливостей для розвитку соціального партнерства всіх учасників трудових і пов’язаних з ними правовідносин.

За інформацією порталу Верховної Ради