...
Реєструйся

Милованов: Новий законопроєкт про працю пропонує зміни в частині компенсацій звільненим працівникам


Законопроєкт передбачає список причин, за якими працівник може звільнитися раніше, ніж через дві тижні.

Новий законопроєкт про працю пропонує зміни в частині компенсацій звільненим працівникам. Про це у своєму Facebook повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов.

Новий Закон про працю, як і КЗпП, дозволяє розірвати трудовий договір за два тижні до звільнення. Однак, крім письмового повідомлення дозволяється попереджати електронними засобами зв’язку — електронною поштою, в месенджері, тощо. Також він передбачає список причин, за якими працівник може звільнитися раніше, ніж через дві тижні. Новий проєкт пропонує прописати такі причини в трудовому договорі на основі переговорів між роботодавцем і працівником.

Працівник, як і раніше, зможе в будь-який час розірвати трудовий договір, якщо його умови не виконуються. Однак тепер працівник повинен буде письмово надати причини, а роботодавець виплатити компенсацію в розмірі 50 денних зарплат. За угодою сторін право звільнення за два тижні буде обмежено для топ-менеджменту. Сторони зможуть обговорити деталі та компенсацію при наймі на роботу, і зафіксувати це в трудовій угоді.

«За новим законопроєктом роботодавець повинен виплатити підвищену компенсацію працівникові, якщо звільняє його з власної ініціативи. Роботодавець повинен буде попередити про звільнення за два місяці, зможе заплатити подвійну зарплату за цей період і звільнити одним днем. Тобто фактично компенсація тепер гарантована за 4 місяці», — зауважив Милованов.

При цьому строк попередження буде залежати від терміну роботи. А компенсація може досягати і піврічної зарплати.