...
Реєструйся

На яких умовах роботодавці отримають допомогу по частковому безробіттю на період карантину


На позачерговому засідання 13 квітня 2020 року прийняли в цілому проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 11 квітня 2020 року за № 3279-д. 16 квітня 2020 року документ переданий на підпис Президенту України.

У ньому вказано, що розмір, порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, визначить КМУ. Цей документ уже розробило Мінекономіки. Що ж він передбачає?

Допомогу по частковому безробіттю на період карантину нададуть роботодавцям на строк зупинення (скорочення) діяльності, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Роботодавець може звернутися за коштами для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину протягом 30 календарних днів з дня зупинення (скорочення) діяльності.

Для отримання допомоги по частковому безробіттю треба буде звертатися до територіального органу служби зайнятості за місцем реєстрації роботодавця як платника ЄСВ та подавати такі документи:

1) заяву у довільній формі (у якій також вказувати інформацію про належність роботодавця до суб’єктів малого або середнього підприємництва, та до якої додаватимуть копії підтверджуючих документів, завірених в установленому порядку, щодо середньої кількості працівників та доходу роботодавця за календарний рік, що передує року подання до територіального органу документів);

2) копію наказу, завірену в установленому порядку, із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності;

3) відомості про працівників (П. І. Б., реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта, у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину);

4) довідку про сплату ЄСВ за останні шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, виданою ДПС.

Рішення про надання допомоги приймуть протягом трьох робочих днів з дня подання роботодавцем документів. Його оформлять наказом територіального органу служби зайнятості регіонального рівня.

Якщо рішення про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину буде прийнято, між територіальним органом служба зайнятості та роботодавцем протягом 3 робочих днів з дати прийняття такого рішення буде укладено відповідний договір.

Перераховуватимуть роботодавцю кошти для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину щомісяця протягом 5 робочих днів після отримання від роботодавця відомостей про осіб, щодо яких виконуються вимоги для виплати такої допомоги.

Роботодавець виплачуватиме кошти працівникам у строк не більше ніж 3 робочі дні після їх надходження на рахунок роботодавця за окремою платіжною відомістю (відомості на виплату грошей). Копію зазначеної відомості з підтвердженням перерахування коштів на рахунок працівника подаватимуть територіальному органу служби зайнятості не пізніше 5 календарних днів після виплати працівникам допомоги.

Розмір допомоги по частковому безробіттю на період карантину визначатимуть виходячи з фінансових можливостей Фонду соцстрахування на випадок безробіттю, і вона не може перевищувати розміру мінімальної зарплати, встановленої законом.

 

Матеріали до теми


Посередникам із працевлаштування за кордоном слід подбати про переліцензування до 14 квітня
Міністерство економіки України нагадало ліцензіатам у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном, які ще не подали міністерству декларацію щодо ведення ...
Особливості оподаткування військовим збором разової нецільової матеріальної допомоги від роботодавця
Згідно з підпунктом 1.2 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), об’єктом оподаткування ...
Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика (добірка від «КАДРОВИК.UA»)
Перед кадровиками і бухгалтерами постає завдання правильно оформити всі належні документи на мобілізованого працівника та здійснити гарантовані нарахування. Редакція журналу «КАДРОВИК.UA» випустила ...