...
Реєструйся

Нормативи праці в діловодстві


В Україні головним чинним документом, який регулює визначення норм праці діловодів на підприємствах, в установах, організаціях (далі — підприємство), є наказ Міністерства праці та соціальної політики України «Міжгалузеві норми часу працівників, що виконують роботи з діловодства» від 1 жовтня 2007 року № 512 (далі — Міжгалузеві норми).

Розраховуючи конкретні норми праці, слід точно й правильно визначати професійні назви робіт. У цьому допоможе Національний класифікатор України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28 липня 2010 року № 327 (далі — КП).

На сьогодні КП містить такі назви професій працівників, які виконують (або можуть виконувати) роботи з діловодства:

<…>

КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДІЛОВОДА

Діяльність працівників різних підприємств регламентують посадові інструкції, які розробляють із використанням кваліфікаційних характеристик посад цих працівників, що містять відповідні випуски Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (далі — ДКХП). Ці характеристики складаються з трьох розділів:

<…>

Кваліфікаційну характеристику діловода містить пункт 5 розділу «Технічні службовці» Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» ДКХП.

РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМИ РОБОЧОГО ЧАСУ ДЛЯ ДІЛОВОДА

Норми часу розраховано на основі результатів вимірювання витрат робочого часу протягом робочого дня тривалістю 8 годин. Ці норми встановлено на виконання робіт одним виконавцем у людино-годинах на одиницю вимірювання відповідного обсягу робіт.

Докладніше розглянемо такі норми для процесів оброблення, реєстрації та обліку документів.

<…>

Для визначення обсягу робіт за тиждень, місяць, квартал або рік роботодавець має визначитися з конкретним видом роботи, який виконує працівник за необхідний період часу, тобто приблизно розрахувати, скільки часу в загальній трудомісткості займає конкретний вид роботи та помножити його на норму часу.

РОЗРАХУНОК КІЛЬКОСТІ ДІЛОВОДІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Якщо на підприємстві неправильно розраховано кількість персоналу, працівники можуть не виконувати встановлений обсяг робіт. Щоб цього не сталося, треба визначати таку кількість за певною формулою. Розглянемо її на прикладі розрахунку кількості діловодів для новоутвореного підприємства.

Автор: Сергій КРАВЦОВ, кандидат соціологічних наук

Повний варіант статті з таблицею, яка містить кваліфікаційну характеристику діловода, таблицями, де наведено розрахунок норм робочого часу діловода на прикладах 12-ти діловодних процесів, і додатком з прикладом формули розрахунку кількості діловодів на підприємстві читайте в журналі «Діловодство та документообіг» № 9, 2016, с. 46.