...
Реєструйся

Нові протиепідемічні заходи для роботи аеропортів та авіакомпаній України на період карантину


Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін затвердив нові протиепідемічні заходи щодо роботи аеропортів на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) та протиепідемічні заходи для організації роботи авіакомпаній України на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Відповідну постанову № 25 було прийнято 31 грудня 2021 року.

Визнано такою, що втратила чинність, постанову головного державного санітарного лікаря України від 18 листопада 2021 року № 19 «Про затвердження протиепідемічних заходів при роботі аеропортів та авіакомпаній України на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

 

Протиепідемічні заходи щодо роботи аеропортів

Перед початком роботи проводиться температурний скринінг усім працівникам аеропорту. Працівники з наявними ознаками респіраторного захворювання або підвищення температури тіла понад 37,2 °C не допускаються до роботи.

Робота працівників аеропорту має бути організована із дотриманням вимог фізичного дистанціювання (підтримання дистанції не менше одного метра) або із застосуванням фізичних бар’єрів (наприклад, прозорі екрани), та з використанням засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або маски, в тому числі виготовленої самостійно.

Не рекомендовано використовувати пилососи на всіх етапах прибирання до проведення дезінфекції.

 

Вхід до терміналу

Перед входами в термінали слід забезпечити дотримання фізичного дистанціювання (не менше одного метра), у тому числі шляхом нанесення тимчасового маркування.

Пасажири та супроводжуючі не допускаються до терміналу без засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або масок, в тому числі виготовлених самостійно, надягнених так, щоб вони покривали рот та ніс.

У приміщенні терміналу засіб індивідуального захисту дозволено знімати лише під час огляду співробітниками аеропорту та проходження процедури ідентифікації, а також у випадках прийому їжі та/або напоїв.

Слід інформувати пасажирів про введені обмеження в роботі аеропорту, можливість придбання масок і спиртовмісних антисептиків для рук, про необхідність дотримуватись фізичного дистанціювання, правил гігієни рук, респіраторної гігієни і етикету кашлю.

 

Реєстрація

Перед стійками реєстрації слід забезпечити тимчасове маркування для дотримання фізичного дистанціювання не менше одного метра.

Обробку стійок реєстрації дезінфекційними засобами необхідно проводити після кожного рейсу.

Слід забезпечити наявність стійок для самостійної електронної реєстрації пасажирів та їх обробку дезінфекційними засобами мінімум кожні три години.

Рекомендувати авіакомпаніям максимально впровадити електронну реєстрацію пасажирів для зменшення контактів та тривалості перебування в аеропорту.

Забезпечити екранування робочих місць реєстраторів.

Відстань між робочими місцями за стійками реєстрації необхідно організувати з дотриманням вимог фізичного дистанціювання не менше одного метра.

 

Вихід на телетрап

Нанести перед трапом маркування для дотримання фізичного дистанціювання не менше одного метра.

Трапи по можливості розділити на «приліт» і «виліт» та після кожного рейсу забезпечити протирання поручнів трапу спиртовмісним або іншим дезінфікуючим засобом для експрес-дезінфекції.

 

Експлуатація автобусів

За можливості, слід використовувати ближні стоянки для літаків, щоб пасажири мали можливість дістатись до (з) літака пішки.

При використанні автобусів забезпечити заповнення в межах кількості місць, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу.

Дозволити вхід до автобусу лише пасажирам у респіраторах або масках, в тому числі виготовлених самостійно, надягнених так, щоб були покриті ніс і рот.

 

Громадське харчування

Робота закладів громадського харчування на території аеропорту має відбуватись з дотриманням протиепідемічних заходів в закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), затверджених постановою головного державного санітарного лікаря України від 6 жовтня 2021 року № 13.

 

Протиепідемічні заходи для організації роботи авіакомпаній України

Салон повітряного судна рекомендовано умовно розділити на зони:

  • чиста зона — зона для екіпажу (одягання засобів індивідуального захисту), перебування екіпажу та зберігання засобів індивідуального захисту (слід зберігати у визначеному місці);
  • буферна(туалет для екіпажу) — для зняття, дезінфекції та зберігання використаних членами екіпажу засобів індивідуального захисту;
  • зона ризику — салон для пасажирів;
  • зона ізоляціїдля пасажирів з симптомами, характерними для коронавірусної хвороби (COVID-19), — два ряди у хвостовій частині салону, а також, якщо це можливо, окремий найближчий туалет для них.

Питну воду на борт завантажувати в фасованій тарі та надавати пасажирам за потреби.

Заборонити на борту видачу преси та рекламної продукції.

Необхідно інформувати пасажирів про обмеження, які діють на борту (заборона знімання маски протягом всього періоду перебування на повітряному судні (окрім випадків прийому їжі та/або напоїв, а також у випадку використання кисневої маски), відведення для пасажирів окремої туалетної кімнати, необхідності дотримання респіраторної гігієни і етикету кашлю, можливості звернення до бортпровідника для отримання питної води тощо).

Для кожного члена екіпажу слід чітко визначити обов’язки, зону обслуговування, змінність. Всі робочі місця повинні бути забезпечені спиртовмісними антисептиками для рук (які, за необхідності, можна використовувати з метою експрес-дезінфекції поверхонь), промаркованим м’яким і твердим інвентарем та одноразовими паперовими рушниками.

При виконанні посадових обов’язків в салоні для пасажирів члени екіпажу повинні використовувати засіб індивідуального захисту так, щоб були покриті рот і ніс, дотримуватись правил гігієни рук. Харчування членів екіпажу не обмежується.

Регулярне прибирання повітряного судна з використанням дезінфікуючих засобів після кожного рейсу здійснюється клінінговими компаніями, дезінфекція повітряного судна — визначеними дезінфекційними бригадами після кожного випадку виявлення хворого на COVID-19 пасажира або члена екіпажу.

Харчування в літаку організовується шляхом роздачі/продажу використання продуктів харчування, розфасованих в окремі порції.

Джерело: ЛІГА закон

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...