...
Реєструйся

Оновлено авіаційні правила: талон на смартфоні тепер є підтвердним документом для відряджень


Уже досить тривалий час податківці виступають проти роздруківок електронних авіаквитків для підтвердження вартості авіаперельоту. Відсилають вони при цьому до пп. 170.9.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

Цю норму податківці трактують так: відрядженому треба мати пакет документів для підтвердження понесених витрат на авіапереліт:

• оригінал розрахункового або платіжного документа, що підтверджує оплату у готівковій чи безготівковій формі (платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, виписка з карткового рахунку, квитанція до ПКО);
• роздрукування на папері частини електронного авіаквитка з вказаним маршрутом (маршрут/квитанція);
• оригінали відривної частини посадкових талонів пасажира.

Проте ситуація змінилася з 15 березня 2019 року. І схоже, про це ще не всі знають. Саме з цієї дати запрацювали нові Правила повітряних перевезень та обслуговування пасажирів і багажу (наказ Державіаслужби від 26 листопада 2018 року № 1239).

Ними визначено, що посадковий талон (boarding pass) — документ (паперовий або мобільний), який підтверджує право пасажира на посадку до повітряного судна, що надається на підставі реєстрації пасажира на рейс. Мобільний посадковий талон (Mobile Boarding Pass) — адаптований для відображення на екрані електронного пристрою посадковий талон, який містить, окрім особистих даних, інформацію про рейс та спеціальний штрих-код для зчитування сканером в аеропорту. А ось повідомлення на електронну пошту або SMS-повідомлення не є мобільним посадковим талоном.

Також оновлені авіаційні правила передбачають, що після бронювання та оплати на електронну адресу, зазначену в бронюванні, користувачу надсилається маршрут-квитанція (Itinerary/Receipt).

Таким чином, якщо повернутися до норми пп. 170.9.1 ПКУ, то вона якраз і допускала як підтвердний документ електронний квиток за наявності посадкового талона, якщо його обов’язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту.

Нові авіаційні правила вказують, що він може бути як паперовий, так і мобільний, головне, аби цей документ відповідно до правил перевезень надав право пасажиру на посадку на рейс авіакомпанії.

Таким чином, відряджені працівники тепер можуть отримати від лоукостера чи класичної авіакомпанії електронний посадковий талон, який роздрукувати, та додати до нього маршрут квитанції (по суті, це підтвердження бронювання від авіакомпанії).

Але до них обов’язкового додається документ, що підтверджує проведену оплату за авіаквиток. У випадку здійснення онлайн-оплати на сайті лоукостера це може бути як квитанція про оплату, сформована платіжною системою, так і виписка із карткового рахунку працівника.

Що стосується Mobile Boarding Pass, то його генерація в додатку на смартфоні не обмежує користувача у можливості отримати електронний посадовий талон на електронну пошту та роздрукувати його для бухгалтерії.