...
Реєструйся

Органи пробації займуться засудженими


Закон почне діяти через півроку з дня набрання чинності

Президент України Петро Порошенко підписав Закон № 160-VIII «Про пробації», прийнятий Верховною Радою 5 лютого.

Згідно з Законом, вводиться пробація — система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду і відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, і забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Закон визначає цілі, завдання, підстави, види пробації, правовий статус персоналу органу пробації та суб’єктів пробації.

Новацією є те, що однією з функцій органів пробації буде складання досудових доповідей, тобто письмове забезпечення суду інформацією, що характеризує особистість, що притягається до кримінальної відповідальності.

Закон також перейменовує службу кримінальної інспекції в орган пробації і покладає на нього додаткові функції.

Однією з функцій органів пробації буде здійснення нагляду і проведення соціально-виховної роботи. Цю роботу будуть проводити за індивідуальним планом з урахуванням оцінки ризиків скоєння суб’єктом пробації нових кримінальних правопорушень і передбачає диференційований підхід при наданні консультативної, психологічної та інших видів допомоги, сприятиме працевлаштуванню, залученню до навчання, участі у виховних заходах та соціально корисної діяльності.

Органи пробації у взаємодії з установами виконання покарань, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування сприятимуть засудженим, які готуються до звільнення, у визначенні місця проживання після звільнення, пристрої в спеціалізовані установи для звільнених, у заклади охорони здоров’я осіб, які потребують стаціонарної медичної допомоги , у працевлаштуванні працездатних осіб.

У результаті реалізації Закону прогнозується зменшення чисельності осіб, засуджених до покарань, у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, зменшення державних витрат на утримання СІЗО та установ виконання покарань.

Відзначається, що в Законі враховано європейська практика залучення до роботи із суб’єктами пробації волонтерів, міжнародний досвід у сфері кримінального судочинства, виконання покарань та соціальної роботи з особами, які вчинили злочини.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через 6 місяців з дня набрання ним чинності.

За інформацією прес-служби Президента