...
Реєструйся

Особливості роботи у шкідливих умовах праці в галузях сільського господарства


Умови праці у сільськогосподарському виробництві мають свої особливості. До них відносяться: сезонність сільськогосподарських робіт; виконання робіт на відкритому повітрі; часта зміна робочих операцій, виконуваних одним і тим же працівником; віддаленість робочого місця від місця постійного проживання людей; застосування хімічних речовин для захисту рослин від шкідників і хвороб.

Так, до числа несприятливих чинників умов праці механізаторів відносяться: мікрокліматичні умови, забруднення повітря робочої зони пилом і вихлопними газами, наявність шуму і вібрації та вимушена робоча поза. Крім того, у ході проведення польових робіт механізатор має контакт із шкідливими хімічними сполуками, зокрема пестицидами та мінеральними добривами.

Рільництво в сільському господарстві включає комплекс виробничих операцій, серед яких основними є обробіток грунту, догляд за посівами, збирання врожаю та первинна обробка збіжжя. Роботи на полях вимагають чимало ручної праці, яка пов’язана з вимушеним положенням тіла, переміщенням вантажу. Також на працівників впливають шум, вібрація, пил, який крім рослинних та мінеральних складових може містити в собі залишки пестицидів та добрив.

Найнебезпечнішим фактором на тваринницьких фермах є професійна інфекція. Також суттєве значення має мікроклімат сільськогосподарських приміщень, зокрема на тваринницьких фермах також міститься специфічний запах, зумовлений наявністю у повітрі летких хімічних сполук та шум від різноманітних механізмів, що використовуються під час приготування кормів, доїння.

Робота працівників ремонтних майстерень супроводжується шкідливими виробничими факторами, зокрема, інтенсивним шумом та вібрацією під час ремонтних робіт, можливою загазованістью робочої зони, контактом з паливно-мастильними матеріалами, вимушеною робочою позою.

У сільськогосподарському виробництві зайнято багато працівників, які мають право на пільги і компенсації за шкідливі і важкі умови праці за результатами атестації робочих місць за умовами праці, яку необхідно проводити згідно з Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442 та Методичних рекомендацій щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Міністерства праці України від 01.09.1992 № 41.

Джерело: cn.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Спостерігається великий відсоток професійного вигорання серед медичних працівників
Професійне вигорання — це стан психічного та фізичного виснаження, який виникає внаслідок тривалого стресу, перевантаження та невдоволеності на роботі. Це ...
Охорона праці: роботодавець зобов’язаний вживати заходи для полегшення умов праці працівників
Ким встановлюється діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації)? Діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації) встановлюється лікарем закладу охорони здоров’я, до якого звернувся ...