...
Реєструйся

Пенсійний фонд повідомляє ДФС про підприємців-пенсіонерів та інвалідів


Яким чином податківці отримують інформацію про те, що підприємець є пенсіонером та звільнений від сплати ЄСВ за себе? Та які наслідки очікують, якщо податківці таку інформацію не отримають?

Нагадаємо, що підприємці звільнені від обов’язку сплачувати ЄСВ за себе, якщо вони:

  • отримують пенсію за віком;
  • або є особами з інвалідністю;
  • або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Хоча такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Це передбачено частиною четвертою ст. 4 Закону № 2464.  І підприємці цією нормою активно користуються. Але як підтвердити підстави для такого звільнення від сплати ЄСВ?

Безпосередньо підприємцям самостійно повідомляти про свій статус податківцям не потрібно. Передбачається, що потрібну інформацію ДФС отримує від ПФУ.

В індивідуальній консультації від 06.04.2018 р. №1472/Р/99-99-13-02-01-14/ІПК податківці наводять порядок отримання інформації від Пенсійного фонду про те, що підприємець має статус пенсіонера або інваліда, та відповідно звільнений від сплати ЄСВ за себе.

Так, обмін даними між ДФСУ, Пенсійним фондом та фондами соціального страхування відбувається відповідно до протоколів обміну інформацією, розроблених на виконання Порядку №494.

Відповідно до норм Порядку, Пенсійний фонд надає ДФСУ інформацію щодо фізичних осіб (платників ЄСВ) про те, що вони є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю з зазначенням дати встановлення пенсії або інвалідності.

Які наслідки, якщо Пенсійний фонд не підтвердив статус?

Податківці з метою звільнення від сплати за себе ЄСВ фізосіб-підприємців, які є особами з інвалідністю, користуються інформацією, яка надається Пенсійним фондом згідно з протоколами обміну.

Тож, якщо такої інформації ПФУ не надає щодо конкретної особа, то така особа не вважається податківцями звільненою від сплати ЄСВ. Відповідно така особа повинна нараховувати ЄСВ за себе та несе відповідальність за ненарахування та несплату такого внеску.

Втім, в цій ситуації інформація в базі даних ДФС та ПФУ може бути відсутня лише через помилку. І якщо податківці висуватимуть претензії до підприємця, то все що йому потрібно буде зробити, це звернутися до ПФУ зі заявою-проханням перевірити інформацію щодо нього і за потреби внести зміни. До заяви можна додати копії документів, які підтверджують статус пенсіонера та/або інваліда.

Джерело: news.dtkt.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може його «докупити»
Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може укласти договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного ...