...
Реєструйся

Пільги працівникам, що провадять роботу з обстеження населення з ВІЛ-інфекцій та дослідження крові, біологічних рідин, отриманих від хворих на СНІД та ВІЛ-інфікованих.


За статтею 8 Закону України «Про відпустки» щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці надаються окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, за Списком виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово- емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, затвердженим постановою Кабінету Міністрі України від 17.11.1997 р. №1290.

Згідно з підрозділом «Санітарно-профілактичні установи» розділу XVII «Охорона здоров’я, освіта та соціальна допомога» цього Списку працівники центрів з профілактики та боротьби із СНІДом, закладів та спеціалізованих відділень охорони здоров’я, призначених для лікування хворих на СНІД та ВІЛ-інфікованих, а також лабораторій, кабінетів, відділів, відділень та закладів охорони здоров’я, на які покладено органами охорони здоров’я обстеження населення з ВІЛ-інфекцій та дослідження крові, біологічних рідин, отриманих від хворих на СНІД та ВІЛ-інфікованих, мають право на відповідну відпустку тривалістю до 18 календарних днів.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Згідно з Порядком застосування названого Списку, затвердженим наказом Мінпраці України від 30.01.1998 р. №16, зареєстрованим у Мін’юсті України 30.01.1998р. за №58/2498, щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно до фактично відпрацьованого часу. У розрахунок часу, що дає право працівникові на цю відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менш як половину тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Тобто право на таку відпустку мають лише ті працівники, в тому числі кабінету «Довіра», які безпосередньо зайняті на роботах, передбачених відповідною позицією Списку, не менш як половину тривалості робочого дня.

Право на скорочену тривалість робочого тижня за роботу із шкідливими умовами праці визначається відповідно до Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2001р.№163.

Згідно з підрозділом «Санітарно-профілактичні установ» розділу ХХХІІ «Охорона здоров’я, освіта та соціальна допомога» цього Переліку працівників центрів з профілактики та боротьби зі СНІДом закладів та спеціалізованих відділень закладів охорони здоров’я, призначених для лікування хворих на СНІД та ВІЛ-інфікованих, а також закладів охорони здоров’я, на які покладено органами охорони здоров’я обстеження населення з ВІЛ- інфекцій та дослідження крові, біологічних рідин, отриманих від хворих на СНІД та ВІЛ-інфікованих, установлюється 36-годинна тривалість робочого тижня.

Ця позиція Переліку може бути застосована для визначення права на скорочену тривалість робочого тижня лише працівників кабінету «Довіра», безпосередньо зайнятих на роботах, передбачених відповідною позицією Списку, з урахуванням вимог підрозділу.

Відповідно до Порядку застосування названого Переліку, затвердженого наказом Мінпраці України від 23.03.2001р. № 122, скорочена тривалість робочого часу згідно із зазначеною в Переліку тривалістю встановлюється працівникові лише в ті дні, коли він фактично був зайнятий у шкідливих умовах праці (в названому випадку – безпосередньо на роботах з проведенням санітарно-профілактичних та протиепідеміологічних заходів та боротьби зі СНІДом) не менш як половину тривалості робочого часу, встановленого для працівників цих посад.

 Скорочена тривалість робочого тижня встановлюється колективним договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992р. №442.

Остаточне рішення щодо переліку таких посад ухвалює адміністрація медичної установи на підставі посадових інструкцій та за результатами атестації робочих місць за умовами праці.

Джерело: mk.dsp.gov.ua