...
Реєструйся

Подарунки працівникам та їхнім дітям: новому року присвячується


Наближається Новий, 2016, рік, багато підприємств починають планувати новорічні корпоративи і роботу підприємства в період новорічних свят, забезпечення подарунками працівників і їх дітей. Про всі ці особливості у статті нижче

Про роботу в новорічні свята

КМУ готує постанову (текст проекту див. нижче), якою 8 січня рекомендуватимуть перенести на 16 січня (також перенесення будуть у березні і червні на липень), суботу, з метою тривалого святкування Різдва Христового. У разі прийняття підприємством таких рекомендації робочими днями на новорічно-різдвяні свята будуть 4, 5 і 6 січня. А ось 1, 2, 3, 7, 8, 9 10 січня будуть вихідними. Прикро, що запропонований графік стосуватиметься більшості працівників і до такої більшості бухгалтери не часто відносяться (нарахування і виплата зарплати за грудень, звіти за місяць і рік, аванс за січень, вивчення нового законодавства тощо).

Звичайно, підприємство може не прислуховуватись до запропонованих рекомендації КМУ і організувати свій графік роботи (з перенесеннями або без перенесення днів), але про будь-яку зміну графіку роботи у січні 2016 р. підприємство зобов’язано повідомити працівників не пізніше ніж за 2 місяці до його введення (на практиці, як правило, все вирішується в передостанні днів грудня).

Про подарунки дітям працівників

В минулому році ФССзТВП перестав фінансувати придбання і видачу новорічних подарків для діток працівників страхувальників, а вже з 2015 року і зовсім цю норму вилучили із соціального законодавства, доповнюючи Закон України № 3356 «Про колективні договори і угоди» нормою, яка пропонує підприємствам самостійно займатися подарунками для дітей працівників (за умови внесення цієї норми до колективного договору).

Отже, якщо підприємство має на меті в поточному році придбавати і видавати подарунки діткам працівникам, варто звернути увагу на наступні моменти:

— Керівником підприємство видається наказ про здійснення закупівлі і видачі новорічних подарунків діткам працівників, в якому прописуються усі необхідні вимоги і критерії

— Вік дитини трудовим законодавством не встановлено, а ось Сімейним кодексом – так. Це вік до 18 років. Отже, підприємство може самостійно ввести обмеження на вік дітей, яким будуть видаватися подарунки (наприклад, до 10 років включно, або 15 років включно)

— Вартість подарунку, яка не оподатковується ПДФО і ВЗ, складає 609 грн за місяць (пп. 165.1.39 ПКУ). Ця вартість не включає в себе «коефіцієнт» негрошового доходу. Оскільки дохід у вигляді подарунку не оподатковується до 609 грн, тому ніякого коефіцієнту «докручувати» на вартість подарунку з метою контролю обмеження 609 грн не потрібно.

— Якщо подарунок буде перевищувати 609 грн., то його вартість (а не різниця над перевищенням) оподатковується (пп. 165.1.39 ПКУ) і ПДФО і ВЗ. На суму такого дарунка дитині ЄСВ не нараховується (оскільки дитина на перебуває у трудових відносинах з підприємством).

— Серед переліку документів, які бажано мати підприємству для видачі подарунків діткам працівників можна виділити копію свідоцтва про народження та копію ІНН. Так, так, дітки також є платниками податків і мають (або повинні мати) ІНН. Видачу подарунків підприємство здійснює працівнику – батьку (матері) дитини на підставі відповідної відомості.

— Інформацію про видані подарунки діткам працівник підприємство зобов’язано включити до 1ДФ, використовуючи ознаку доходу «160» для подарунків, вартість яких не перевищує 609 грн., і для тих подарунків, які перевищують 609 грн. (відповідно, будуть оподатковуватися) – ознака доходу «127». При цьому необхідно проставити ІНН дитини працівника. Автор розуміє, що в практиці багато підприємств будуть уникати цих дії, тому варто нагадати, що за передбачено штраф 510 (1700) грн. відповідно до п. 119.2 ПКУ.

Про подарунки працівникам

Для персоніфікованої видачі подарунків працівників майже схожа ситуація: наказ керівника, неоподатковувана вартість подарунку до 609 грн. на місяць. Але, нажаль, персоніфікація таких подарунків зобов’язує підприємство нараховувати і утримувати ЄСВ відповідно до пп. 2.3.2 Інструкції зі статистики зарплати. Тому більшість підприємств уникаючи персоніфікації (і ЄСВ) здійснює видачу новорічних подарунків своїм працівникам у різний спосіб…. Наприклад, під час «корпоративного» святкування. Відсутність персоніфікованої видачі подарунків не потребує заповнення і 1ДФ.

За матеріалами Навчального центру «Домінанта»