...
Реєструйся

Працівник став пенсіонером: що врахувати роботодавцю?


Розпочнемо з того, що посадова особа підприємства зобов’язана не пізніше ніж за місяць до дня досягнення працівником пенсійного віку письмово повідомити його про виникнення права на пенсію за віком, у тому числі на пільгових підставах (п. 3.1 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року № 22-1, далі — Порядок № 22-1).

Працюючий пенсіонер може звернутися за оформленням пенсії як самостійно безпосередньо до органу ПФУ, так і через уповноважену особу підприємства (п. 1.4 Порядку № 22-1). Зазвичай цим займається працівник служби управління персоналом (відділу кадрів).

У 10-денний термін з дня отримання заяви про призначення пенсії посадова особа підприємства оформляє всі необхідні документи та надсилає їх до органу ПФУ за своїм місцезнаходженням або передає документи працівникові для їх подання до органу ПФУ самостійно (п. 3.2 Порядку № 22-1).

У необхідних випадках посадова особа підприємства надає працівникові допомогу у отриманні відсутніх документів призначення пенсії.

Також у разі призначення пенсії працівникові протягом звітного кварталу необхідно подати за таким працівником об’єднаний ПДФО/ВЗ/ЕСВ-розрахунок із типом «Довідковий».

Точних строків подання довідкового Розрахунку Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4, не встановлює. Його подають протягом звітного кварталу при настанні події, яка потребує такого подання (у нашому випадку такою подією є призначення пенсії).

Якщо підприємство не встигає подати довідковий Розрахунок до кінця кварталу, то далі за цей квартал подається «загальний» Розрахунок з типом «Звітний».

Наказ (розпорядження) у зв’язку з досягненням працівником пенсійного віку не видається. До паперової трудової книжки працівника дані про досягнення ним пенсійного віку не вносяться.

Як і звичайним працівникам, працюючим пенсіонерам нараховують та виплачують зарплату. Обкладення зарплати працівників-пенсіонерів ПДФО, ВЗ та ЄСВ відбувається у звичайному порядку.

Якихось спеціальних пільг щодо оподаткування зарплати працівників-пенсіонерів немає.

ЄСВ на зарплату пенсіонера, що працює, нараховуємо у звичайному порядку. Звільнення від сплати ЄСВ за працюючих пенсіонерів законодавством не передбачено (див. категорію 201.04.01 ЗІР).

Також пам’ятайте, що працівник, який оформив пенсію за віком, вже не може бути врахований у виконання квоти з працевлаштування громадян, які мають допгарантії у сприянні працевлаштуванню, як особа, якій до настання пенсії за віком залишилося 10 і менше років (ст. 14 Закону України від 5 липня 2012 року № 5067-VI «Про зайнятість населення»).

Джерело: https://buhgalter911.com

Матеріали до теми


Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може його «докупити»
Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може укласти договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного ...