...
Реєструйся

Права працівників при переведенні на неповний робочий час


Чи мають право працівники відмовитися від переведення на неповний робочий час?
Так, мають.

Частина третя статті 32 КЗпП надає право роботодавцю зі своєї ініціативи в односторонньому порядку змінювати режим роботи, встановлювати або скасовувати неповний робочий час за тією самою спеціальністю, кваліфікацією або посадою, якщо такі дії зумовлені впровадженням змін в організації виробництва і праці на підприємстві.

Про зміну істотних умов праці, зокрема встановлення неповного робочого часу, роботодавець зобов’язаний повідомити працівників не пізніше ніж за два місяці.

Якщо колишні істотні умови праці не можуть бути збережені, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір, укладений з ним, припиняється за пунктом 6 статті 36 КЗпП. Відповідно до статті 44 КЗпП, звільняючи працівника за цією підставою, роботодавець зобов’язаний буде виплатити йому вихідну допомогу в розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Білоткач Галина Панасівна,
експерт гарячої лінії
Більше нових актуальних запитань від передплатників і читачів та вичерпних відповідей на них від експерта гарячої лінії Галини Білоткач — у вкладенні до журналу «КАДРОВИК.UA» «Кадри. Гарячі запитання кадровика» № 9, 2018, у рубриці «Запитання гарячої лінії».

Придбати видання Архів журналу

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Повідомлення про масове вивільнення працівників
Якщо на підприємстві планується масове вивільнення працівників у зв’язку зі скороченням їхньої чисельності, не пізніше ніж за 2 місяці до ...