...
Реєструйся

Преференції для роботодавців, які законно працевлаштовують своїх працівників


Роботодавець може компенсувати 100 % витрат на сплату ЄСВ або повністю компенсувати зарплату працівника, яку він сплачував протягом року.

3 лютого у Київській міській державній адміністрації пройшла нарада з керівництвом Держпраці з питань неприпустимості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин.

Основною темою наради стали штрафи, які доведеться сплатити роботодавцю, який наймає працівників неофіційно, не сплачує за них податки та не підписує з ними трудових договорів, що призводить до того, що працівнику не зараховується цей час у страховий стаж. В подальшому це може стати підставою для того, що особа не одержуватиме пенсію через нестачу стажу — і це тільки один з наслідків неофіційного працевлаштування.

Проте, як зазначив директор Київського міського центру зайнятості Віктор Білич, не можна тільки карати недобросовісних роботодавців. Для того щоб принцип батога та пряника працював, тих, хто виконує законодавчі приписи, потрібно заохочувати. Які «пряники» очікують на роботодавців, що сумлінно ставляться до вимог законодавства?

1. Компенсація 50 % ЄСВ

Центр зайнятості може компенсувати 50 % ЄСВ за кожну працевлаштовану особу за 12 місяців з дня працевлаштування після спливу цього строку в тому разі, якщо:

— роботодавець наймає працівника із зарплатою не менше трьох мінімальних заробітних плат;

— щомісячно протягом року подає до Центр зайнятості «Довідку про виконання роботодавцем умов компенсації частини фактичних витрат, пов’язаних із ЄВ».

Регламентується це статтею 24 Закону України «Про зайнятість населення» від 5 липня 2012 року № 5067-VI (далі — Закон № 5067) та постановою Кабміну «Про затвердження Порядку компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 13 березня 2013 року № 153.

2. Компенсація 100 % сплаченого ЄСВ протягом 12 місяців

Для того щоб роботодавцеві компенсувати 100 % нарахованого за працевлаштовану особу протягом 12 місяців ЄСВ (22 % від нарахованої працівнику зарплати), потрібно:

— подати до Центру зайнятості звіт за формою № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії);

— протягом 2 місяців з дня працевлаштування подати до Центру зайнятості заяву з довідкою за формою згідно додатку до Порядку № 347;

— працевлаштувати особу з числа зареєстрованих в Центрі зайнятості безробітних на строк не менше, ніж на 2 роки.

Компенсація ЄСВ регламентована статтями 26, 27 Закону № 5067 та постановою Кабміну «Деякі питання реалізації статті 26 та частини другої статті 27 Закону України «Про зайнятість населення» від 15 квітня 2013 року № 347.

3. Компенсація витрат роботодавця на оплату праці зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб

Роботодавець може отримати компенсацію витрат на зарплату працівника строком до 6 місяців або до 12 місяців — у випадку працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (далі — ВПО), які зазначені у частині 1 статті 14 Закону № 5067. Компенсація здійснюватиметься за кожен непарний місяць роботи в розмірі фактичних витрат на оплату праці. Для цього роботодавцю потрібно:

— подати до Центру зайнятості звіт за формою №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)», після чого Центр зайнятості здійснить підбір безробітних з числа ВПО;

працевлаштувати особу з числа ВПО на строк, вдвічі більший строку виплат та подати після цього заяву до Центру зайнятості заяву, строковий трудовий договір та розпорядчий акт про прийняття на роботу.

Регламентується це статтею 24-1 Закону № 5067 та постановою Кабміну «Про затвердження Порядку здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб» від 8 вересня 2015 року № 696.