...
Реєструйся

Профспілки стурбовані: лібералізація трудового законодавства під загрозою


Профспілки стурбовані ситуацією навколо проекту Трудового кодексу. Тому звернулися до Національного координатора Міжнародної організації праці в Україні після отримання інформації про загрозу лібералізації трудового законодавства, зокрема відхилення проекту Трудового кодексу України (далі — проект ТК) від тої його редакції, яка розглядалася раніше (законопроект реєстр. № 1658).

Передусім це стосується пропозицій унормувати в трудовому законодавстві спрощену процедуру звільнення працівників, ліквідації робочих місць, впровадження принципу збалансованості (рівності) прав та інтересів роботодавців і працівників шляхом зменшення соціальних гарантій для останніх, нівелювання правового статусу профспілок у виконанні основної функції — захисту трудових прав працівників тощо. Оприлюднена позиція народних обранців не відповідає нормам і принципам міжнародного права — вважають профспілки.

 

Джерело: www.fpsu.org.ua

ВІД РЕДАКЦІЇ

Верховна Рада України 5 листопада 2015 року своїм рішенням прийняла в першому читанні за основу проект ТК (реєстр. № 1658), у зв’язку із чим Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення було доручено доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень та пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи. Задля цієї мети було створено робочу групу з доопрацювання проекту Трудового кодексу України до другого читання (далі — Робоча група). До складу Робочої групи увійшли 8 народних депутатів України, представники Міністерства соціальної політики України, Міністерства юстиції України, Міністерства освіти та науки України, представники спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, представники Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні, секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Держаної служби зайнятості, Державної служби України з питань праці, Апарату Верховної Ради України, представників науки, бізнесу, кадровиків-практиків, яких представляла шеф-редактор журналу «КАДРОВИК.UA» та президент Всеукраїнської асоціації кадровиків — Вікторія Ліпчанська.

Упродовж 2015–2016 років Робоча група провела більш ніж 40 засідань, на яких удосконалено положення законопроекту № 1658, розглянуто та прийнято рішення за понад 1885 пропозиціями. Під час роботи проводилися зустрічі з народними депутатами України, авторами поданих пропозицій. Особлива увага була приділена Меморандуму технічних зауважень до проекту Трудового кодексу 2015 (Україна) МОП. Основоположні принципи, на яких базується правове регулювання трудових відносин, відзначені в рекомендаціях МОП, були включені до проекту ТК. Українські фахівці підготували порівняльну таблицю технічних коментарів Міжнародного бюро праці від 2003, 2009, 2011 років до попередніх проектів Трудового кодексу. Ці пропозиції були розглянуто та опрацьовано Робочою групою у процесі підготовки проекту ТК до другого читання. Експерти МОП неодноразово консультували членів Робочої групи. Були опрацьовані усі Директиви ЄС. На жаль, після прийняття Комітетом рішення про винесення проекту ТК на розгляд Верховної Ради України у другому читанні Робоча група припинила свої повноваження, а проект ТК так і не був розглянутий.

2 вересня 2019 року Президент України заявив про наміри до 1 січня 2020 року прийняти новий Трудовий кодекс України. На сьогодні у Верховній Раді України, крім законопроекту № 1658 (доопрацьованого), зареєстровано ще один законопроект № 0955, що внесений народним депутатом М. Папієвим 29 серпня 2019 року і фактично є першим варіантом законопроекту № 1658, який свого часу також був внесений цим же народним депутатом. Тож на разі маємо два законопроекти одного кодексу. Сподіваємося, що за 28 років незалежності держави він нарешті стане не міфом, а реальністю.

Редакція журналу «КАДРОВИК.UA» буде й надалі стежити за розвитком подій навколо  реформування законодавства про працю, вчасно інформувати про них своїх читачів, надавати корисні рекомендації, роз’яснення авторів та представників органів державної влади щодо впровадження новацій.

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...