...
Реєструйся

Пропонується мораторій на проведення перевірок підприємств контролюючими органами до 2023 року


З 2014 року по 31 грудня 2018 року в Україні діяв мораторій на проведення перевірок підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців контролюючими органами. Дія Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» 3 листопада 2016 року № 1728-VIII припинена з 1 січня 2019 року.

На порталі inspections.gov.ua 26 інспекційних органів з 33 відкрили інформацію про свої перевірки. В єдиній системі опубліковано близько 250 тис. планів і близько 48 тис. результатів вже проведених перевірок. З метою забезпечення балансу між стимулюванням розвитку малого та середнього підприємництва в Україні та виконання конституційних прав громадян законопроектом «Про мораторій на проведення перевірок підприємців контролюючими органами: тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» № реєстр. 9472 від 16 січня 2019 року (далі — Законопроект) пропонується поновлення механізму обмежень на дії контролюючих органів, який гарантує надання державного захисту у випадку порушення конституційних прав громадян.

Законопроектом пропонується повне обмеження на проведення планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) до 31 грудня 2023 року, крім проведення планових заходів Державною фіскальною службою України та її територіальними органами перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб — підприємців з обсягом доходу понад 20 млн грн за попередній календарний рік, (з обсягом доходу до 20 млн грн за попередній календарний рік планові перевірки здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або з вимогами Кримінального процесуального кодексу України).

Також документом пропонується запровадити обмеження на позапланову перевірку, яка може бути проведена:

  • за письмовою заявою суб’єкта господарювання до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням;
  • за рішенням суду;
  • у разі настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання; на підставі обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб’єктом господарювання її законних прав, таке звернення повинно бути розглянуте та погоджене ДРС.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації