...
Реєструйся

Рейтинг найбільш перспективних професій


В умовах кризи і нестабільності в країні найперспективнішими залишаються професії програміста і лікаря. Третє місце в 2015 році розділили бізнесмени, юристи та представники робочих спеціальностей. За даними Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, найменш перспективними українці вважають професії банкіра, вченого і педагога.

Сучасний світ змінюється дуже швидко, а з ним і ринок праці. Розвиток нових галузей бізнесу призводять до того, що одні професії стають більш потрібними, в той час як інші відходять на другий план. Перспективність професії визначає не тільки попит на її носіїв, а й рівень оплати праці, а також швидкість розвитку галузі, до якої належить професія. Події, що відбуваються в житті суспільства і країни, призводять до зміни сприйняття населенням різних професій. Ті з них, які, здавалося б, не мають майбутнього, сьогодні займають лідируючі позиції в списку найперспективніших.

Протягом декількох років першість у рейтингу найбільш перспективних професій утримують IT-фахівці. Це загальносвітовий тренд, до якого приводить розвиток технологій і зростання користувачів мережі Інтернет. На другій сходинці рейтингу – лікарі. Без них навіть у XXI столітті неможливо подолати безліч небезпечних захворювань. На третьому місці – підприємці і власники бізнесу, які за рік змістили військовослужбовців на восьме місце. Крім бізнесменів, кожен десятий опитаний вважає перспективними робінничі спеціальності, а також професію юриста і адвоката. Незважаючи на те, що робітничі спеціальності потрапили в топ-10 найперспективніших професій, вони посідають другу сходинку в рейтингу непрестижних професій.

Як і рік тому, в найбільш перспективними виявилися професії військовослужбовця та працівника правоохоронних органів. Однак у процентному співвідношенні кількість тих, хто вважає професію силовиків перспективною, скоротилося в два-три рази. Також, на думку “білих комірців”, важливою є професія фермера, а на останній позиції десятки найперспективніших професій — представники інженерних спеціальностей.

Залишили ТОП-10 престижних і перспективних професій журналісти. Але раптово в рейтингу з’явилися перекладачі.

Більш значущими були зміни в ТОП-10 найменш перспективних професій. З рейтингу 2014 зникли архітектор, маркетолог і PR-щик, а також менеджер з персоналу. Замість них з’явилися вчитель / педагог, льотчик / космонавт, а також економіст / фінансист. Як і в минулому році, на першому місці – банкіри, на другому – наукові співробітники, які “посунули” представників творчих професій на п’яте місце. На третьому розмістилися педагоги. Вони набрали майже в п’ять разів більше голосів порівняно з 2014 роком, і тепер кожен сьомий вважає професію викладача неперспективною. Як і раніше в десятку безперспективних професій входять спортсмен і менеджер з продажу, хоча в процентному співвідношенні неперспективними їх професії вважає вдвічі менше опитаних.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в листопаді 2015 року. В опитуванні взяли участь 2 089 респондентів з різних регіонів України.