...
Реєструйся

Роз’яснено особливості оплати тимчасової непрацездатності


Оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця

У листі № 251/18/99-15 Мінсоцполітики роз’яснило нюанси оплати тимчасової непрацездатності.

Допомога з тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом соцстраху з тимчасової втрати працездатності (Фондом соцстраху України — після завершення процедури його реєстрації), починаючи з 6-го дня непрацездатності. Розміри такої допомоги визначені в ст. 24 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Частиною другою ст. 22 зазначеного Закону визначено, що оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця.

Порядок такої оплати регулюється постановою Кабінету Міністрів від 06.05.2001 р. № 439 «Про затвердження Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації».

Відповідно до зазначеного Порядку, дні тимчасової непрацездатності застрахованій особі оплачуються залежно від страхового стажу в розмірах:

— 60% середньої заробітної плати — особі, яка має страховий стаж до 5 років;

— 80% середньої заробітної плати — особі, яка має страховий стаж від 5 до 8 років;

— 100% середньої заробітної плати — особі, яка має страховий стаж понад 8 років;

— 100% середньої заробітної плати — особам, віднесеним до 1 – 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни та особам, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

За матеріалами Юрліги