...
Реєструйся

Роз’їзний характер роботи: організація, облік, оподаткування


Традиційно при встановленні роз’їзного характеру роботи (РХР) роботодавці керуються постановою Державного комітету СССР з праці та соціальних питань і Секретаріату Всесоюзної Центральної Ради професійних спілок «Про затвердження Положення про виплату надбавок, пов’язаних з пересувним і роз’їзним характером робіт у будівництві» від 01.06.1989 № 169/10-87 та постановою Кабінету Міністрів України «Про надбавки (польове забезпечення) до тарифних ставок і посадових окладів працівників, направлених для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт, та працівників, робота яких виконується вахтовим методом, постійно проводиться в дорозі або має роз’їзний (пересувний) характер» від 31.03.1999 № 490. Прямої вказівки застосовувати зазначені нормативно-правові акти у законодавстві нема. РХР передбачає виконання робіт на об’єктах, розташованих на значній відстані від місця розташування організації, у зв’язку з поїздками у неробочий час від місця знаходження організації (збірного пункту) до місця роботи на об’єкті й назад.

Отже, визначення РХР доволі обмежене, тому на практиці РХР встановлюється для значно більшого кола потреб, ніж пересування між об’єктами, адже на сьогодні законодавство, що регулює трудові відносини, подекуди застаріле та не відповідає вимогам сучасного бізнесу, тому доводиться адаптувати його під актуальні потреби організації праці.

Потреби бізнесу мають тенденцію до зростання та диверсифікації. Зокрема, це стосується організації праці окремих категорій працівників, робота яких передбачає постійні поїздки на різні об’єкти. Якщо таких поїздок небагато, то зазвичай вони оформлюються як відрядження. Та коли працівник більшу частину робочого часу проводить «на колесах», то варто розглянути можливість встановлення роз’їзного характеру роботи для такого працівника.

Організаційні моменти оформлення роз’їзного характеру роботи, облік та оподаткування, а також порівняння з обліком відряджень пропонуємо розглянути в статті Кіри Тим, консультанта з бухгалтерського та податкового обліку, опублікованій у газеті «Кадри і зарплата» № 12, 2017.

 

Видання для кадровиків Журнали реєстрації