...
Реєструйся

Що передбачає атестація робочих місць


Атестація робочих місць за умовами праці проводиться згідно з Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпень 1992 року № 442, Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими постановою Мінпраці України від 1 вересня 1992 року № 41. Під час проведення атестації заповнюється Карта умов праці згідно з Інструкцією, затвердженою Мінпраці України від 30 листопада 1992 року № 06-41-48 та МОЗ України від 27 листопада 1992 року. Ці нормативні акти визначають основні документи, які потрібні для проведення атестації, а також підсумкові документи.

За відсутності документів: Карта умов  праці,  протоколи  досліджень, фотографія робочого часу здійснити контроль за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці та надати відповідну інформацію неможливо.

Під час здійснення контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці перевіряються характерні для такого робочого місця небезпечні і шкідливі виробничі фактори та причини їхнього утворення. Термін подання документів для здійснення контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці законодавством не визначено. Оскільки відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації, роботодавець самостійно ухвалює рішення з питань проведення відповідного контролю за якістю. Копії документів, що подаються для контролю за якістю проведеної атестації робочих місць, мають зберігатися відповідно до Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів, із зазначенням строків зберігання документів.

Атестація робочих місць за умовами праці передбачає комплексну оцінку умов праці на конкретному робочому місці і проводиться в характерних виробничих умовах. За результатами атестації робоче місце відносять до категорії із шкідливими і важкими або особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці та визначається право працівників на пільги та компенсації за роботу в цих умовах. Право на відповідні пільги конкретного працівника, який працює на атестованому робочому місці, залежить від часу фактичної його зайнятості в цих умовах.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці та на інших роботах із шкідливими й важкими умовами праці, за Списками № 1 та № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваними Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.