...
Реєструйся

Щодо Кодексу України з процедур банкрутства


18 жовтня прийнято проект Кодексу України з процедур банкрутства (№ 8060), який закріпив процедуру банкрутства фізичних осіб.

Народні депутати на ранковому засіданні ВР 18 жовтня ухвалили Кодекс із процедур банкрутства (законопроект № 8060), яким, зокрема запроваджується інститут банкрутства фізичних осіб.

Кодекс визначає умови й порядок відновлення платоспроможності боржника — юридичної особи чи визнання його банкрутом і застосування ліквідаційної процедури з метою повного або часткового задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Так, документ структурований у 4 книги.

Перша книга регулює загальні положення й терміни, друга — діяльність самоврядної організації арбітражних керуючих, третя — питання банкрутства юридичних осіб, четверта книга — це нововведення в українському законодавстві (банкрутство фізичних осіб), яке надає можливість фізособам — сумлінним позичальникам у разі складної економічної ситуації ініціювати процедуру банкрутства й очиститися від цього боргового зобов’язання, тоді як кредитор позбавлений такого права.

Кодекс набирає чинності та вводиться в дію по закінченню 6 місяців із дня його офіційного опублікування, за винятком положень, що визначають створення електронної торгової системи й авторизації електронних майданчиків, які набирають чинності та вводяться в дію через 3 місяці з дня офіційного опублікування цього Кодексу.

З дати набрання чинності Кодексом втрачає чинність Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» від 4 травня 1992 року № 2343-XII.

Придбати видання Архів журналу

Матеріали до теми


ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...