...
Реєструйся

Школи та ВНЗ змінять графіки навчання


Керівникам загальноосвітніх, а також вищих та професійно-технічних навчальних закладів рекомендовано переформатувати структуру цього навчального року.

Про це йдеться у листі Міністерства освіти і науки № 1/9-409 від 12 серпня 2014 року, що отримали навчальні заклади, установи, департаменти та управління освітою в регіонах.

В освітньому відомстві зазначають, що у зв’язку з напруженою ситуацією, що склалася, зокрема, в енергетичній галузі, міністерство рекомендує загальноосвітнім навчальним закладам при розробленні структури 2014/15 навчального року в повній мірі скористатися можливостями, які надає Закон України «Про загальну середню освіту».

Зокрема, у МОН, посилаючись на норми законодавства зауважують, що структура та тривалість навчального тижня встановлюються загальноосвітнім навчальним закладом у межах часу, передбаченого робочим навчальним планом, за погодженням з відповідним органом управління освітою. При цьому, тривалість канікул у загальноосвітніх навчальних закладах протягом навчального року не може бути меншою 30 календарних днів.

У відомстві зазначають, що навчальний рік у школах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності має розпочатися 1 вересня і закінчитися не пізніше 1 липня наступного року. Також відомством наводиться гранично допустиме навчальне навантаження на учнів різних класів, норми якого слід враховувати навчальним закладам.

При значному збільшенні зимових канікул відомство рекомендує врахувати потребу в змістовному дозвіллі учнів в цей час.

У свою чергу, з метою економного використання енергоресурсів під час опалювального сезону у цьому навчальному році керівникам вищих та професійно-технічних навчальних закладів рекомендовано внести зміни до графіків навчального процесу денної форми навчання, передбачивши, зокрема, до кінця осіннього семестру 2014/2015 навчального року ущільнення розкладу навчальних занять за рахунок проведення додаткових занять, часткового переходу на шестиденний робочий тиждень, а також збільшення до чотирьох тижнів тривалості зимових канікул.

На початку весняного семестру, протягом чотирьох тижнів, вищим та професійно-технічних навчальним закладам рекомендовано запровадити дистанційні елементи у навчанні із застосуванням ІКТ при опрацюванні теоретичного матеріалу, виконанні практичних та індивідуальних завдань, курсових проектів.

Зміни і доповнення, що будуть внесені до графіку навчального процесу, навчальних планів і програм навчальним закладам необхідно затвердити в установленому порядку.

Як відомо, під час Колегії МОН міністр освіти Сергій Квіт повідомив про ініціативу деяких регіонів щодо запровадження шестиденного навчального тижня у закладах освіти у зв’язку із недостатнім забезпеченням регіонів енергоносіями.

«Йдуть розмови щодо шестиденного навчального тижня для шкіл. Міністерство, в принципі, таких змін не ініціює, бо для дітей це не дуже добре. Але ми також розуміємо, що можуть бути різні ситуації з енергоносіями на місцях. І тому, якщо ситуація вимагатиме, то рішення прийматимуть місцеві органи влади», — зазначив міністр.