...
Реєструйся

Суд підтвердив правомірність штрафу, накладеного Управлінням Держпраці у Рівненській області на підприємство за підміну трудового договору цивільно-правовим


Інспекційне відвідування одного з підприємств Рівненщини, яке займається розливом та доставкою питної води, здійснили фахівці Управління Держпраці у Рівненській області. Інспектори праці встановили допуск до роботи працівника, з яким суб’єкт господарювання уклав договір цивільно-правового характеру на підміну трудового договору.

За результатами інспекційного відвідування уповноваженими посадовими особами Управління у травні 2018 року було винесено постанову про накладення штрафу на підприємство у розмірі 111 690 грн (30 мінімальних заробітних плат відповідно до ст. 265 КЗпП).

Суб’єкт господарювання не погодився з накладенням штрафу і звернувся з адміністративним позовом до суду. Під час розгляду справи в судовому засіданні свідок (найманий працівник) пояснив, що він впродовж двох місяців працював на підприємстві експедитором на підставі цивільно-правового договору. За вказаний період було укладено два договори цивільно-правового характеру. Зазначив, що по трудовій книжці він сам працювати не хотів, оскільки шукав сезонну роботу. Чоловік пояснив, що він в офісі підприємства отримував маршрутний лист, потім їхав на завод завантажував воду, розвозив її замовникам за маршрутним листом, отримував від них кошти. Зазначив, що вся інформація щодо кількості товару та адреси замовників була наявною в оператора, який впродовж дня міг вносити корективи в його маршрут пересування. Також свідок пояснив, що він працював за визначеним графіком. Оплата здійснювалася з розрахунку за доставку бутля води, при цьому акти виконаних робіт не підписувались.

Розглянувши справу, суд відмовив у задоволені адміністративного позову, чим підтвердив правомірність винесеної Управлінням Держпраці постанови про накладення штрафу.

Коментар фахівця

Роз’яснює головний спеціаліст-юрисконсульт сектору юридичного забезпечення Управління Держпраці у Рівненській області Сергій Голос:

Для розмежування цивільно-правових і трудових договорів за критерієм їх предмета (об’єкта) допомагають визначені характеристики.

Якщо фізична особа взяла на себе обов’язок передати замовнику результат роботи, яку вона самостійно організовує та виконує на власний ризик, за відсутності контролю за процесом виконання з боку замовника – це договір підряду або інший цивільно-правовий договір.

У разі, якщо громадянин виконує роботу за умов керівництва та контролю іншої сторони, що прийняла на себе обов’язок організувати працю, одержала право давати вказівки щодо послідовності проведення робіт, то це трудовий договір, адже наймана особа не виконує роботу на свій ризик, а погоджує свою діяльність з роботодавцем, якого більше цікавить не результат праці, а власне праця працівника на конкретній ділянці та в обумовлений час у процесі виробництва.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...