...
Реєструйся

У Раді зареєстровано проект Пенсійного кодексу


У Верховній Раді зареєстрований проект Пенсійного кодексу України (№ 4290а від 16 липня 2014 року).

Законопроектом пропонується створити на базі Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» єдиний систематизований, уніфікований  законодавчий акт, який би регулював правовідносини у сфері пенсійного забезпечення всіх категорій громадян.

При цьому зберігаються всі соціальні стандарти та гарантії щодо пенсійного забезпечення громадян, окрім деяких положень, які є несправедливими та дискримінаційними, зокрема:

  • скасовується підвищення пенсійного віку та мінімального стажу, необхідного для призначення пенсій, встановлених відповідно до так званої пенсійної реформи;
  • скасовуються надмірні пільги народних депутатів України, суддів;
  • змінюється порядок розрахунку максимального та мінімального розміру пенсії (максимальний розмір пенсії законопроектом обмежується п’ятьма мінімальними пенсіями за віком, мінімальну ж пенсію пропонується збільшити до двох з половиною прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність).

На сьогодні законодавство в галузі пенсійного забезпечення знаходиться в такому стані, що до кінця розібратися в ньому частіше за все не можуть навіть професійні юристи, не кажучи вже про пересічних громадян.

Так, по-перше, питання пенсійного забезпечення в Україні регулюють близько трьох десятків законів. Деякі з цих законів на сьогодні діють в частині. По-друге, розуміння цих законів ускладнюється величезною кількістю змін, внесених до їх окремих положень. По-третє, дуже багато з цих змін на сьогодні вже визнано неконституційними.

Також на даний час існує ряд несправедливих норм, якими встановлюється, зокрема:

  • необґрунтовано привілейоване пенсійне забезпечення окремих категорій громадян, зокрема суддів, народних депутатів України та інших;
  • підвищення пенсійного віку та мінімального стажу, необхідного для призначення пенсій, встановлених відповідно до так званої пенсійної реформи.

Прийняття Пенсійного кодексу, вважають автори законопроекту, забезпечить упорядкування та зрозумілість пенсійного законодавства, забезпечить конституційне право громадян на соціальний захист та гідні умови життя, позитивно вплине на забезпечення рівності громадян перед законом, відновить соціальну справедливість при наданні державою соціальних гарантій та  створить передумови для подолання правового нігілізму у даній сфері суспільних відносин.