...
Реєструйся

Важливі аспекти під час проведення перевірок


Інтерв’ю з головою Державної служби України з питань праці Романом Чернегою

У червневому номері журналу ми детально розглянули норми Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядку здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 295. Проте в наших читачів виникають нові запитання, зокрема щодо перевірок, до яких готуються й наші передплатники. Зокрема: чи передбачена «нова» форма посвідчення для інспекторів праці, що вже давно виконують свої повноваження? Що має бути у посвідченні, аби пересвідчитися, що воно не підроблене? Яким чином зможе перевірити посвідчення інспектора праці роботодавець? Редакції журналу випала нагода поспілкуватися з головою Державної служби України з питань праці Романом Чернегою про важливі аспекти, на які варто звернути увагу при проведенні перевірок.

— Пане Романе, насамперед дякуємо за те, що віднайшли час, аби відповісти на запитання наших читачів. Зокрема, декого з них бентежать такі питання. Як відомо, 16 червня набув чинності наказ Міністерства соціальної політики України від 24 травня 2017 року № 866, яким затверджена форма нового посвідчення державного інспектора. Це важливий документ, адже саме він підтверджує повноваження особи, яка проводить перевірку. Чи передбачена «нова» форма посвідчення для інспекторів праці, що вже давно виконують свої повноваження, чи «нове» посвідчення дійсне лише для щойно прийнятих державних інспекторів?

Нагадаю, що Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 26 квітня 2017 року № 295, якою були затверджені нові порядки державного контролю і нагляду за додержанням законодавства про працю, набула чинності 16 травня.

Отже, на сьогодні контрольні повноваження інспектора праці підтверджуються службовим посвідченням, що видається Державною службою України з питань праці. Посвідчення видаватимуться як інспекторам праці, які працюють в Держпраці та її територіальних органах, так і новопризначеним інспекторам праці виконавчих органів міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад, які перевірятимуть питання праці виплати заробітної плати, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин.

— У працівників кадрових служб часто виникають запитання щодо легітимності посвідчення контролюючих органів. Так, у Постанові № 295 йдеться про те, що форми службового посвідчення інспектора праці оприлюднюються на офіційному веб-сайті Держпраці. Чи потрібно зареєструватися на сайті, чи ця інформація перебуває в загальному доступі? Що має бути у посвідченні, аби пересвідчитися, що воно не підроблене та яким чином зможе перевірити посвідчення інспектора праці роботодавець?

— На сьогодні Держпраці отримала інформацію щодо посадових осіб, які матимуть повноваження інспекторів праці, для заповнення бланків посвідчень. Готові посвідчення передані уповноваженим особам для видачі інспекторам праці.

Посвідчення інспектора праці має вигляд книжечки розміром 60 × 90 мм у твердій палітурці темно-червоного кольору. Ліва та права внутрішні сторінки службового посвідчення виготовлені із захищеного паперу з фоновою сіткою червоного кольору. Документ підписується Головою Держпраці, а фотокартка інспектора праці скріплюється гербовою печаткою Держпраці.

У зв’язку із суттєво збільшеними штрафами за порушення роботодавцем законодавства про працю ми фіксуємо непоодинокі випадки шахрайства осіб, які представляються інспекторами праці територіальних органів Держпраці і вимагають від роботодавців кошти, погрожуючи штрафами…

  Повна версія інтерв’ю з головою Державної служби України з питань праці Романом Чернегою — на сторінках журналу «Довідник кадровика» № 8, 2017.