...
Реєструйся

Ведення табелю обліку використання робочого часу: чи обов’язково?


Чи обов’язково обліковувати робочий час працівників на підприємстві, проставляючи  відмітки у табелі обліку використання робочого часу? Чи передбачена відповідальність за відсутність табелів на підприємстві, адже форма табелю затверджена Наказом № 489 і для виконання необов’язкова?

У ст. 18 Закону № 2614 йдеться про те, що респонденти зобов’язані безкоштовно (за винятком проведення окремих вибіркових обстежень фізичних осіб або сукупностей таких осіб, за участь у яких респонденти отримують грошову компенсацію за витрату часу) в повному обсязі за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, у визначені строки подавати органам державної статистики достовірну інформацію, у т. ч. з обмеженим доступом, і дані бухгалтерського обліку.

Відповідно до Закону № 2614 з урахуванням міжнародних рекомендацій у системі статистики зайнятості та оплати праці розроблено Інструкцію зі статистики кількості працівників, затверджену Наказом № 286, у п. 1.2 якої, зокрема, зазначається: юридична особа подає форми державних статистичних спостережень за місцезнаходженням, включаючи дані щодо відокремлених та структурних підрозділів.

Як відомо, форма № 1-ПВ (квартальна) «Звіт з оплати праці», затверджена Наказом № 90, є однією зі статистичних форм, що подається підприємством, установою, організацією. А однією з форм первинних облікових документів, що веде на підприємстві роботодавець або інша уповноважена особа, є типова форма № П-5 «Табель обліку використання робочого часу» (Форма № П-5), затверджена Наказом № 489. У цьому документі робляться відмітки про фактично відпрацьований час, відпрацьовані за місяць години, зокрема надурочні, вечірні, нічні години роботи тощо, а також інші відхилення від нормальних умов роботи.

Дуже багато фахівців примітку до Форми № П-5 використовують як аргумент, мовляв, цей документ має рекомендаційний характер і включає мінімальну кількість показників, необхідних для заповнення форм державних статистичних спостережень. За потреби Форма № П-5 може бути доповнена іншими показниками, що використовуються для обліку на підприємстві. Але, як радять фахівці Мінсоцполітики, табель обліку використання робочого часу може бути доповнено й іншими основними показниками, що детально викладені в Листі № 140/13/116-10.

Харечко Ольга,
головний редактор журналу «Довідник кадровика», головний редактор газети «Кадри і зарплата», голова ВГО “ВАК”
Повна версія статті з докладними відповідями на зазначені запитання — у газеті «Кадри і зарплата» № 17, 2017. Автор — Ольга Харечко, головний редактор журналу Довідник кадровика», газети «Кадри і зарплата».