...
Реєструйся

Новини від редакції журналу «Довідник кадровика» — огляд за тиждень (26.12 — 30.12.2016)


Україна скасовує радянські сантехнічні стандарти
З 1 січня 2017 року на території Україні припиняють дію акти санітарного законодавства, видані органами виконавчої влади УРСР та СРСР. Кабінет міністрів України визнав такими, що втратили чинність і такими, що не застосовуються на території України, акти санітарного законодавства, видані центральними органами виконавчої влади Української РСР, а також центральними органами виконавчої влади СРСР, прийняті до 1991 року, і видав відповідне Розпорядження від 20 січня 2016 р. № 94-р «Про визнання такими, що втратили чинність, та такими, що не застосовуються на території України, актів санітарного законодавства».
Згідно з розпорядженням з 1 січня 2017 року припиняють свою дію на території України санітарні, санітарно-гігієнічні, санітарно-протиепідемічні, санітарно-епідеміологічні, протиепідемічні, гігієнічні правила і норми, державні санітарно-епідеміологічні нормативи і санітарні регламенти.
Треба зазначити, що припиняє свою дію та частина актів, яка на сьогодні є неактуальною і непотрібною, ті документи, які необхідні для захисту здоров’я населення в даний час продовжують діяти.

Закон про Держбюджет-2017 офіційно опубліковано
Схвалений Верховною Радою та підписаний Президентом України Закон «Про Державний бюджет України на 2017 рік» опубліковано в офіційній газеті «Голос України» 28 грудня.
Раніше Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про Державний бюджет України на 2017 рік», який вступає в силу з 1 січня 2017 року. Нагадаємо, 21 грудня о 5 ранку Верховна Рада прийняла Закон про Державний бюджет України на 2017 рік.
4 листопада 2016 року Кабінет Міністрів України доопрацював проект Закону України «Про Державний бюджет на 2017 рік» та направив його до Верховної Ради України.
Зокрема, Кабмін зрівняв мінімальну заробітну плату та реальний, фактичний і юридичний прожитковий мінімум, який у 2017 році становитиме 3200 гривень.

Мінімальний розмір допомоги по безробіттю становитиме 544 грн
Фонд соціального страхування на випадок безробіття постановою від 30 листопада 2016 року № 122 встановив такий мінімальний розмір допомоги по безробіттю:
— для осіб, зазначених у частині другій ст. 22 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», — 544 грн (такий розмір допомоги був і в 2016 році);
— для осіб, зазначених у частині першій ст. 22 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» — 1160 грн. Нагадаємо, що раніше встановлювалося: якщо розмір допомоги по безробіттю менший 80% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, допомога по безробіттю такій особі виплачується у розмірі 80% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Відповідно втрачає чинність постанова правління Фонду соцстраху від 4 грудня 2015 року № 77.
Постанова № 122 чинна з дати опублікування — з 27 грудня 2016 року.

Кабмін затвердив підвищення першого тарифного розряду
Кабінет Міністрів України затвердив підвищення першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки до 1600 грн із 1 січня 2017 року.
Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду 28 грудня. «На ваш розгляд виноситься проект постанови Кабінету Міністрів України про оплату праці працівників установ та організацій окремих сфер бюджетної сфери. Йдеться про Єдину тарифну сітку в Україні з 1 січня», — сказав міністр соціальної політики Андрій Рева під час засідання.
Він уточнив, що перший тарифний розряд зросте на 265 грн — до 1600 грн.
За словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, нині основним завданням уряду і профспілок є спільний контроль за виконанням рішення про підвищення мінімальної зарплати і тарифного розряду.

Формується реєстр контрактів, укладених із керівниками держпідприємств
Уряд постановою від 21 грудня 2016 року № 991 затвердив порядок формування та ведення реєстру контрактів, укладених із керівниками суб’єктів господарювання державного сектора економіки.
Міністерствам, іншим суб’єктам управління об’єктами державної власності доручено забезпечити подання Мінекономрозвитку інформації щодо контрактів, укладених із керівниками суб’єктів господарювання державного сектора економіки, протягом 15-ти робочих днів із дати затвердження Мінекономрозвитку форми, за якою подається інформація для внесення відомостей до реєстру контрактів, укладених із керівниками суб’єктів господарювання державного сектора економіки, та подання надалі відповідної інформації.
Інформація подається суб’єктом управління щодо кожного суб’єкта господарювання та повинна містити такі відомості про суб’єкта господарювання, як: найменування; код згідно з ЄДРПОУ; прізвище, ім’я та по батькові керівника суб’єкта господарювання; умови, критерії, диференційовані показники й розміри посадового окладу та преміювання керівника суб’єкта господарювання; строк дії контракту, укладеного з керівником зазначеного суб’єкта.
Відповідальність за достовірність, повноту й своєчасність подання інформації для внесення відомостей до реєстру покладається на суб’єктів управління, які її подають.

ФОП платитимуть соціальні внески навіть з «нульовим» прибутком
Президент України Петро Порошенко підписав зміни до податкового законодавства щодо роботи фізичних осіб-підприємців (ФОП). Про це йдеться на офіційному веб-порталі Верховної Ради України. Відповідно до змін, вже з 1 січня набудуть чинності зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Усі ФОПи мають щомісяця платити єдиний соціальний внесок — 704 гривні. А до цього, зареєстровані бізнесмени, що подавали «нульові» декларації про прибуток, звільнялися від сплати єдиного соціального внеску.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»