...
Реєструйся

Врегульовано доступ до публічної інформації у формі відкритих даних


Публічна інформація у формі відкритих даних є дозволеною для її подальшого вільного використання та поширення

Верховна Рада 9 квітня прийняла Закон про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних (законопроект № 2171).

Законом, зокрема, встановлюється, що публічна інформація у формі відкритих даних — це публічна інформація у форматі, який дозволяє її автоматизовану обробку електронними засобами, вільний і безкоштовний доступ до неї, а також її подальше використання.

Розпорядники інформації зобов’язані надавати публічну інформацію у формі відкритих даних на запит, публікувати і регулярно оновлювати її на єдиному державному веб-порталі відкритих даних на своїх веб-сайтах.

Публічна інформація у формі відкритих даних є дозволеною для її подальшого вільного використання та розповсюдження. Будь-яка особа може вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, в тому числі в комерційних цілях, в поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту, публічну інформацію у формі відкритих даних з обов’язковим посиланням на джерело отримання такої інформації.

Публічна інформація, що містить персональні дані фізичної особи, публікується та надається на запит у формі відкритих даних у разі дотримання однієї з таких умов:

1) персональні дані знеособлені і захищені відповідно до Закону «Про захист персональних даних»;

2) фізичні особи (суб’єкти даних), персональні дані яких містяться в інформації у формі відкритих даних, дали свою згоду на поширення таких даних відповідно до Закону «Про захист персональних даних»;

3) надання або оприлюднення такої інформації передбачено законом;

4) обмеження доступу до такої інформації (віднесення її до інформації з обмеженим доступом) заборонено законом.

Перелік наборів даних, що підлягають публікації у формі відкритих даних, вимоги до формату та структурі таких наборів даних, періодичність їх поновлення визначаються Кабінетом Міністрів. При цьому до такого переліку Кабмін обов’язково включає інформацію, доступ до якої у формі відкритих даних передбачено законом.

Створення та забезпечення функціонування єдиного державного порталу відкритих даних здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері електронного уряду.

Також ВР сьогодні прийняла Закон про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних (законопроект № 2172).

Встановлено, що головні розпорядники коштів держбюджету (місцевих бюджетів у разі застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі):

— здійснюють публічне представлення та публікацію інформації про бюджет за бюджетними програмами та показниками, бюджетні призначення щодо яких визначені законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет), відповідно до вимог та за формою, встановленими Міністерством фінансів України, до 15 березня року, наступного за звітним;

— оприлюднять шляхом розміщення на своїх офіційних сайтах паспорти бюджетних програм на поточний бюджетний період (включаючи зміни до паспортів бюджетних програм) у 3-денний термін з дня затвердження таких документів і звіти про виконання паспортів бюджетних програм за звітний бюджетний період в 3-денний термін після подання таких звітів до Мінфіну (місцеві фінансові органи).

Інформація про бюджет публікується з дотриманням вимог Закону про доступ до публічної інформації в частині оприлюднення публічної інформації у формі відкритих даних. Умови та порядок забезпечення доступу до інформації про використання коштів державного та місцевих бюджетів визначаються Законом про відкритість використання публічних коштів.

Прийнятий Закон набирає чинності з 1 вересня 2015 року.

За матеріалами Юрліги