...
Реєструйся

ВРУ прийняла Закон, який захищає від мобінгу


16 листопада 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)» (законопроєкт за реєстр. № 5748).

Своїм рішенням Парламент установив, що систематичні (повторювані) тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації, є порушенням українського законодавства. Психологічний та економічний тиск, ворожа й образлива атмосфера щодо людини неприпустимі в цивілізованому суспільстві нашої країни.

Закон зобов’язує роботодавця вживати заходів для забезпечення безпеки й захисту фізичного та психічного здоров’я працівників, здійснювати профілактику ризиків і напруги на робочому місці, провадити інформаційні, навчальні й організаційні заходи із запобігання та протидії мобінгу (цькування).

Прийнятий Закон запроваджує адміністративну відповідальність за систематичне застосування різних форм мобінгу до працівника. Передбачені умови, за яких роботодавець має відшкодувати моральну шкоду працівнику, що зазнав відповідного цькування.

Працівникові, який вирішив звільнитися через мобінг, Закон гарантує виплату вихідної допомоги в розмірі не менше ніж тримісячний середній заробіток за рахунок роботодавця.

Реалізація положень Закону України забезпечить можливість захисту учасників трудових відносин в Україні від різних форм мобінгу, дозволить врегулювати питання захисту працівників від психологічного тиску на робочому місці, сприятиме підвищенню продуктивності праці.

Отримайте запис вебінару «Звільнення працівника у зв’язку з відсутністю на роботі понад 4 місяці».

Джерело: Верховна Рада України

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...