...
Реєструйся

Втрачено трудову. Як підтвердити стаж при виході на пенсію?


Відповідно до Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» право на пенсію за віком мають громадяни, які досягли пенсійного віку та набули необхідний страховий стаж. Страховий стаж — це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески.

З 1 січня 2004 року дані про сплату внесків відображаються в системі персоніфікованого обліку Пенсійного фонду. Тож, якщо Ви розпочали свою трудову діяльність після цього часу і втратили свою трудову книжку, така ситуація не є критичною — вся інформація уже є в Пенсійному фонді і не потребує підтвердження.

Що ж робити, якщо втрачено трудову книжку з записами про періоди роботи до 1 січня 2004 року? До 1 січня 2004 року основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

За відсутності трудової книжки, а також у випадках, коли у трудовій відсутні необхідні записи, для підтвердження стажу приймаються:

  • довідки з підприємства (правонаступника), архівних установ з обов’язковим посиланням на первинні документи;
  • виписки з наказів;
  • особові рахунки та відомості на видачу заробітної плати;
  • дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб;
  • трудові договори і угоди;
  • інші документи, що містять відомості про періоди роботи.

У випадку, коли документи про трудову діяльність не збереглись, стаж можливо підтвердити на підставі показань не менше, ніж 2-х свідків, які знають заявника по спільній роботі на одному підприємстві і мають документи про власну роботу за період щодо якого вони свідчать.

Джерело: за матеріалами ГУ ПФУ у Вінницькі області

Матеріали до теми


Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може його «докупити»
Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може укласти договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного ...