...
Реєструйся

Як правильно скоротити сумісника?


У зв’язку з реорганізацією підприємства виникла необхідність у скороченні штату. Серед працівників, які підлягають скороченню, є такі, що працюють за сумісництвом. Як, дотримуючись норм законодавства, скоротити сумісника? Чи виплачується за такого звільнення вихідна допомога працівнику-суміснику?

Відповідно до частини другої статті 21 КЗпП працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Одним із можливих способів реалізації цього права є робота за сумісництвом.

Умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій (підприємство) визначаються Постановою № 245 та Положенням № 43.

Трудовий договір, укладений із внутрішніми та зовнішніми сумісниками підприємства, може бути розірвано з ініціативи роботодавця і на підставах,що викладені у п. 1 ст. 40 КЗпП.

Відповідно до статті 492 КЗпП сумісників, як й інших працівників підприємства, необхідно персонально повідомити про наступне вивільнення не пізніше ніж за 2 місяці. При вивільненні працівників у випадках змін в організації виробництва і праці враховується переважне право на залишення на роботі. Це право передбачене статтею 42 КЗпП.

На жінок, що працюють за сумісництвом, поширюються гарантії, визначені частиною третьою статті 184 КЗпП. Так,звільнення вагітних жінок, жінок, які мають дітей віком до 3 років (до 6 років), одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини з інвалідністю з ініціативи роботодавця не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

При скороченні чисельності та штату працівників особам, які потрапили під скорочення, відповідно до ст. 44 КЗпП виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку , або сум, визначених у колективному договорі чи інших локальних актах роботодавця.

Натомість у пункті 8 Положення № 43 зазначено, що звільнення з роботи за сумісництвом провадиться з підстав, передбачених законодавством,а також у разі прийняття працівника, який не є сумісником, чи обмеження сумісництва у зв’язку з особливими умовами та режимом праці без виплати вихідної допомоги.

Інформацію підготувала Наталія Лук’янчук, експерт газети «Кадри і зарплата», старший фахівець з кадрового адміністрування ТОВ «Метро Кеш енд Кері Україна».