...
Реєструйся

Як українцям тепер підтверджувати свій стаж?


Кабінет Міністрів України готується скасувати паперові трудові книжки, замінивши їх на цифрові аналоги. В електронних реєстрах, крім інформації про трудовий стаж особи, зазначатимуть, зокрема, дані про громадянство, кількість поїздок за кордон і всіх родичів. Експерти вважають, що ініціативу влади потрібно відпрацювати у пілотному проекті, перш ніж реалізовувати її по всій країні.

Трудові книжки у паперовому вигляді можуть стати історією вже цьогоріч. На початку жовтня міністр Кабінету Міністрів України Дмитро Дубілет заявив, що уряд готує законопроект і ряд інших актів, якими чиновники планують скасувати трудові книжки. Це вписується у концепцію нової влади про «країну у смартфоні».

«В електронних реєстрах держави дані про трудовий стаж всіх українців з 2000 року є і так. Для розрахунку пенсій чи інших соціальних виплат вже використовуються саме ці дані», — пояснює Д. Дубілет.

Інформацію про трудовий стаж до 2000 року українці зможуть внести в електронний реєстр самостійно або через ейчарів компаній, де вони працюють або працюватимуть.

Українці також зможуть отримати документ з даними про стаж у вигляді електронної довідки. Її можна буде пред’явити роботодавцю для підтвердження офіційного досвіду роботи.

Відповідно до законопроекту облік трудової діяльності працівника має здійснюватися в електронній формі. Всі дані будуть міститися в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Реєстр), який веде Пенсійний фонд України.

На кожну застраховану особу буде заводитися персональна електронна облікова картка. Ці дані будуть зберігатися ще 75 років після смерті людини.

Електронна трудова книжка поділятиметься на п’ять частин. 

Є побоювання, що у ході реформи у багатьох виникнуть проблеми з підтвердженням стажу в держорганах, скажімо, якщо онлайн-картки будуть зламані або неправильно заповнені. Юристи запевняють, що проблем бути не повинно і що офіційний досвід роботи завжди реально підтвердити. І навіть у випадку втрати або крадіжки трудової книжки.

Крім того, за словами юристів, підтвердити стаж також можуть відомості про видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори, показання двох свідків, які знали людину по спільній роботі на підприємстві.

Розгорнуту статтю ви можете прочитати тут.